MBSTS(Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı), 2010 yılından itibaren yapılmaya başlanmış bir sınavdır. Başta İmam-Hatipler olmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde görev yapıp değişiklik isteyen herkesi ilgilendiren bu sınav pek çok sınav gibi bazı prosedürlere ve şartlara bağlıdır.

Başvuru işlemleri, sınavın nerede yapılacağı, nasıl yapılacağı ve konu dağılımları hakkında yeterince bilgi sahibi olmayan adaylar sınav gününde sıkıntı yaşayabilmektedir. Bu nedenle araştırıp tüm sınav detaylarına hâkim olmaları ekstra önemlidir.

MBSTS(Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı), ÖSYM tarafından uygulanan sınavlardan biridir. Bu bağlamda sınavın son derece profesyonel olduğunu söylemek mümkündür. Belli bir ücret karşılığında yapılan sınavın, ücret dışında farklı kriterleri de bulunmaktadır.

O halde gelin hep birlikte aşağıdaki sorular cevap arayalım.

DİB-MBSTS Nedir?

Diyanet İşleri Başkanlığı adına yapılan sınavlardan biri olan MBSTS, mesleki bilgiler seviye tespit sınavı olarak açılmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde çalışan imam, müezzin ve kuran kursu hocalarına yönelik olan bu sınav, kıdem atlamak ya da mekân değiştirmek için yapılmaktadır.

Yurt içi ya da yurt dışı fark etmeksizin görev almak isteyen her din görevlisi MBSTS’ye girmek zorundadır. Özellikle yurt dışında görev almak isteyen adayların puan barajını aşmış olmaları gerekmektedir. Diğer adaylar da giriş nedenlerine bağlı olarak yüksek puan almalıdır.

2010 yılından itibaren yapılan sınav, görevliler tarafından pek bilinen bir sınav değildi. Daha sonra yapılan düzenlemelerin ardından zorunlu olması, herkes tarafından ciddiye alınmasına neden oldu.

DİB-MBSTS Ne İşe Yarar?

DİB-MBSTS ile kişi, yurt dışında din adamı olarak görev yapabilmektedir. Aynı zamanda yurt dışı görevlerine kabul edilenler hac görevlisi olarak çalışabilmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde çalışan fakat kıdemini arttırmak isteyen herkes MBSTS’ye girmek zorundadır.

Özellikle imamların sıkça başvurduğu sınavda, uzman imamlık mümkün olmaktadır. Tüm bunların yanında cami görevlileri görev yeri değişikliği talep edebilmek için bu sınava girmiş olmak zorundadır. Sınav sonuçlarına bağlı olarak tercih edebilme hakları doğmaktadır.

DİB-MBSTS’ye Kimler Girebilir?

MBSTS’ye yalnızca Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde çalışan kişiler katılabilmektedir. Sözleşmeli personel için yapılan sınavda imamlar, müezzinler ve kuran kursu hocaları yer almaktadır. Sınava giren adaylar, sınav sonucuna bağlı olarak kıdem ya da mekân değişikliği talep etmektedir.

DİB-MBSTS’de Kaç Soru Vardır?

ÖSYM tarafından Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde çalışan kişiler için yapılan MBSTS, tam olarak 60 sorudan oluşmaktadır. Sınavda soruların her biri çoktan seçmelidir. Doğruların yanlışları götürmediği 60 sorudan ne kadar doğru yaparsanız puanınız o kadar yüksek olacaktır. Puan hesaplama sürecinde sınava girme nedeniniz oldukça önemlidir. Sınava kıdem yükseltmek için girenler, 70 puanla başarabilirken; yurt dışında görev almak isteyen adayların daha yüksek puana ihtiyaçları vardır.

DİB-MBSTS Kaç Saat Sürmektedir?

MBSTS, 60 adet farklı sorudan oluşmaktadır. Sorular, farklı alanların bir araya getirilmesiyle meydana gelmektedir. Her bir soru için 1,5 dakika ayırmanız gerekmektedir. Sınav toplamda 90 dakika sürmekte daha sonra kitapçıklar ve cevap formları toplanmaktadır. Sınav esnasında geç girişler ya da farklı nedenlerle ek süre isteyenlere ilave süre verilmemektedir.

DİB-MBSTS Konu İçeriği Nelerden Oluşmaktadır?

DİB-MBSTS’de 7 ayrı alanda soru sorulmaktadır. Adaylar öncelikle Kur’an tarihi, tecvid, Kur’an’ı anlama ve meal bilgisi doğrultusunda Kur’an sorularına dikkat etmelidir. Kur’an bilgisinin arkasından tefsir soruları gelmektedir. Bunlar dışında akaid ve kelam başlıkları altında soru dağılımı da bulunmaktadır. Konular arasında adayları en çok zorlayanlardan biri fıkıh ve ilmihal olmaktadır.

Adayların geniş ve detaylı bilgi haznelerinin bulunması bu soruları çözebilmesi açısından önemlidir. Bunların dışında hadis soruları da sınavda yerini almaktadır. Diğer başlıklara nazaran hadis soruları çok daha kolay gelmektedir. Siyer ve İslam tarihi konuları, Dinler tarihine dair sorular da MBSTS içeriğinde yerini almaktadır. Bunlarla beraber mezhepler tarihi de konu dağılımında belirtilmektedir.

DİB-MBSTS Soru Dağılımı Nasıl Olmaktadır?

MBSTS, din görevlilerinin girdiği zorlayıcı bir sınavdır. Konular ve sorular da onların uzmanlık alanlarına yönelik hazırlanmaktadır. Üstelik seçicilik düzeyi de bir hayli derindir. Adaylar Kur’an bilgisi konusu ile ilgili yaklaşık 5 adet soruyla karşılaşırlar. Tefsir, dinler ve mezhepler tarihi başlıkları altında 6 adet soru sorulmaktadır.

Sınavda en çok soru fıkıh ve ilmihalden gelmektedir. Adaylar bu başlıklar altında 20 adet soruya cevap vermek zorundadır. Akaid ve kelam başlığından 8 soru sorulurken, siyer ve İslam tarihinden de aynı şekilde 8 ayrı soru sorulmaktadır. Adaylar hadis başlığı altında yaklaşık 7 adet soruya cevap vermek durumundadır.

DİB-MBSTS Nerede Yapılmaktadır?

MBSTS, 81 ilde yapılan genel bir sınav değildir. Bu nedenle bazı illerin seçilmesiyle gerçekleştirilir. Adana, Afyon, Ankara ve Antalya’nın yanında Balıkesir, Bursa ve Çorum’da gerçekleştirilmektedir. Sınav doğu bölgelerinde Diyarbakır, Erzurum, Elazığ, Mardin, Şanlıurfa ve Van’da da yapılmaktadır. Bunların dışında Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından sınavdan önce yayınlanan bildiride sınav yerleri özellikle belirtilmektedir. İstanbul ve İzmir’de birkaç ilçede gerçekleştirilen MBSTS, diğer illerde merkezlerde ya da merkez ilçelerde düzenlenmektedir.

DİB-MBSTS Başvuruları Nasıl Yapılır?

MBSTS adayları, sınava girmeden önce başvurularını gerçekleştirmelidir. Adaylar için süreci takip etmek özellikle önemlidir. Çünkü bilgiler İnternet üzerinden verilmektedir. Sınav başvurusunda bulunmak isteyen adaylar İnternet üzerinden başvuru yapmalılar. ÖSYM başvuru merkezine tıkladıktan sonra başvuru süreci başladıysa MBSTS’yi görmeniz mümkündür. Üzerine tıkladığınızda sistem sizi son başvuru anına dek yönlendirecektir.

DİB-MBSTS Ücreti Ne Kadardır?

34 ayrı merkezde yapılan MBSTS, hemen her merkezde yüzlerce kişinin girdiği bir sınavdır. Adaylar sınava girmeden önce sınav başvurularını tamamlamak üzere internet başvurusu yaparlar. Başvurunun son basamağı ise sınav ücretini bankalara yatırmaktır.

Bankaların hesap ya da IBAN numaralarına BELİRLENEN TL‘yi ödemeleri durumunda sınav başvuruları onaylanmış kabul edilmektedir. Ücrette yıl bazında değişmeler olabildiği gibi herhangi bir değişiklikte sistem üzerinden bilgilendirme yapılmaktadır.

DİB-MBSTS Ücretleri Hangi Bankaya Yatırılır?

MBSTS ücretlerini yatırmak isteyen adaylar ücretlerini; Akbank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Halkbank ve Ziraat Bankasına yatırabilmektedir. Bankalara gidip IBAN üzerinden ücret ödemeniz ve karşılığında dekont almanız mümkündür. Bu süreci ATM veya internet bankacılığından da kontrol edebilirsiniz.

Evinizde cep telefonlarınızdan ödeme yapabileceğiniz gibi ÖSYM’nin ödemeler bölümünden kredi kartıyla da işlem yapabilirsiniz.

DİB-MBSTS Kaynak Kitapları Nelerdir?

MBSTS kaynak kitapları, adayların sınava hazırlanmalarına yardımcı olan kitaplardır.

DİB Yayınları tarafından basılan ve komisyon tarafından hazırlanan Kur’an Yolu Türkçe Meal ve Tefsiri kitabı, adayların yararlanacakları ilk kaynaktır. Bunun yanında Prof. Dr. İsmail Cerrahoğlu’nun Tefsir Usulü eseri de kaynak kitaptır. Komisyon tarafından hazırlanan İlmihal 1 ve 2.cilt, Dini Kavramlar Sözlüğü, Dünya Dinleri isimli kitaplara da çalışılması gerekmektedir.

Kaynak kitaplar arasında Prof. Dr. İsmail Karagöz, Mehmet Keskin, Halil Altıntaş’a ait olan Hac İlmihali de yer almaktadır. Adaylar çalışırken Dr. Ekrem Keleş ve Prof. Dr. Bünyamin Erul’a ait olan Haccı Anlamak isimli esere de göz atmalıdır.

Prof. Dr. İbrahim Sarıçam’a ait olan DİB yayınları tarafından yayımlanan Hz. Muhammed ve Evrensel Mesaj isimli eser ve Ebu Zekeriyya en Nevevî’nin eseri Riyazü’s Salihin Metin ve Çeviri isimli eser, kaynak kitaplar arasında yer almaktadır. Davut Kaya’nın Tecvidli Kur’an Okuma Rehberi isimli eseri de çalışma kitapları arasında yayımlanmaktadır.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan kaynak kitaplar, adayların sınava çalışması için ve sınav soruları hakkında fikir edinmesi için önemli eserlerdir.