ZEKÂTIN ÖDENMESİ:
Zamani:
⇒Hanefiler ‘’yıllanma gerçekleşir gerçekleşmez hemen ödenir’’ der. Zekât borcu artık kul hakkı olur. Hemen ödenmesi gerekir. Toprakta zekât hasat zamanıdır. Hasattan sonra ürün çalınırsa, telef olursa zekât verilmez. Şafi, Maliki, Hanbeliler madende zekâtı nisap miktarına ulaşınca alırlar. Yıllanma şartı toprak, bal ve madenlerde aranmaz. Çoğunluk kişinin zekâtını vaktinden önce ödeyebilir. İmam Malik ve Zahirilere göre olmaz. Zekât ertelenir, mal bu süre içinde telef olursa zekât bu kişiden düşmez. Ahmet Bin Hanbel ve Malikiler ‘’zekât borcu ertelenemez’’ derler. Zekât ille de ramazanda verilmez. Hanefiye göre kişi zekât borcunu erteleyip çalınırsa zekât borcu düşer. Kişi ölürse zekâtı verilmez, vasiyeti varsa ancak o zaman verilir. Cumhura göre ise ‘’kişi ölüm vasiyeti olmasa da kişi zekâtı ödeyebilir. Zekât mali ibadet olduğundan vasiyet olmadan olur’’ derler.
Zekatin Ödenme Şekli:
⇒Mükellef yerine getirir. Hanefiler’e göre açık malların zekatını devlet bireyden alıp fakire verir. Gizli malları ise mükellef kendisi öder. Malikiler’e göre hepsini devlet alır ve dağıtır. Hambeliler’e göre ise ikisi de olur. Devlet istese mükelleften istese zekâtı zorla alabilir.
⇒İnfak edilecek mallar iyi vasıfta olmalıdır. Fakihlerin çoğunluğuna göre zekât borcu ancak zekâta tabi olan maldan verilir. Şafiler ‘’ticaret malından zekât olarak malın kıymeti verilebilir’’ der. Hanefi’ye göre ikisi de olur. Zekât mümkünse bulunulan beldedeki fakirlere verilir. Hanefi ‘’eğer akraba belde dışındaysa verilir’’ der. Şafiler ‘’zekât belde dışına çıkmaz’’ der. Hambeliler ‘’başka beldeye gönderirse günahkâr olur ancak borcunu da ödemiş olur’’ der. Hanefiler zekâtı dışarıya göndermeyi caiz görür.
Zekatın Dağıtımı:
⇒Zekatlar fakirlere, miskinlere, zekat işinde çalışanlara, kalpleri islama ısındırılacaklara, kölelere, borçlulara, Allah yolunda olanlara ve yolda kalmışlara aittir.