SINAVA GİREN ADAYLARA TAVSİYELER
ØKayseri Komisyon Üyesi Anlatıyor; Erkekler: Mümkün mertebe takım elbiseli olsun. Koyu Lacivert takım elbise, ayakkabı ve kemeriniz birbirine uyumlu olsun. Hatta kravatınız bile uyumlu olsun. Çeketiniz 3 düğmeli ise üst düğmesini, 2 düğmeli ise üst düğmesini ilikleyiniz. Oturduğunuz zaman mutlaka düğmelerinizi açınız. Takım elbiseli olmasak bile din görevlisine yakışan tarzda elbise giymeliyiz. Bayanlar: Dar kendinizi sıkan ve sıkıntıya sokacak elbiseler asla giymeyiniz. Giyiminiz ve kuşamınızla din görevlisi ve din gönüllüsü olduğunuzu ispatlayınız. Bunlar + puan ve 70’i 75 yapma puanlarıdır.
ØAntalya Komisyon Üyesi Anlatıyor; Sınavlara çalıştınız ve tevekkülünüzü yaptınız. Sınav zamanı geldi ve Komisonun huzuruna çıkacaksınız. Giyiminize dikkat edin, varsa takım elbisenizi giyin; yoksa sizi ön planda tutacak bir elbise giyin. Bir ‘’Ayete’l-Kürsi’’nizi okuduktan sonra dik durarak içeri girin, önce bir gülümseyerek selam verin, kimliğinizi masalarına koyun. Heyecanınız varsa belli etmemeye çalışın. Ondan sonra geçin yerinize oturun. Dik duruşlu olun, kesinlikle pısırık sesle konuşmayın, mıy mıy etmeyin, sesiniz gür çıksın; Çünki bir gün binlerce kişinin karşısına çıkacaksınız.
ØMüftü Mehmet ÇINAR’ın tavsiyesi; İlk öncelikle ezberlerinizin tamam olması gerekir. Cenaze, nikâh, telkin, hatim dualarını ve hutbenin 1. ve 2. Dualarını öncelikle bilmelisiniz. Yüzünden okumaya ağırlık vermeyi unutmayın. Ve son okuduğunuz ayetin tecvid kurallarını saymanız istenebilir.
ØMüftü Hasan Hayri YAŞAR’ın tavsiyesi; Size net bir tavsiyede bulunayım. Tecvidli düzgün yüzünden okumayı biliyorsanız ve kusursuz müfredat ezberleriniz tamsa siz sınavı kazandınız demektir. Yüzünden okumanız güzelse ve ezberlerinizi de tecvidli olarak takılmadan verirseniz, puan olarak 80’i rahat alırsınız. Çünkü bütün mülakatlarda Kur’an-ı Kerim’e aşırı hassasiyet veriliyor. Normal olanıda bu aslında.
ØŞanlı Urfa Komisyon Üyesi Anlatıyor; Kur’an-ı Kerim’i Arap usulü okumaktan ziyade Türk usulü okuyun. Tahkik, tertil ve hadr usulü iyi olsun size hadr usulu oku dendiğinde okuyabilmelisiniz. Genelde Beyyine ve Alak surelerinde mahrec az olduğu icin pek sorulmayabilir; ama yine de bilmek lazımdır. Aslında hersey besmelede biter. Unutmayin besmele sizin kimliğinizdir. En çok hangi süreler soruluyor diyorsaniz Duha’nın aşağısından mutlaka sorulur. Adiyat, zilzal vb. Okurken tecvitleri iyi özümseyin.
ØDiyanet İşleri Başkanlığı’ndan Bir Yetkili der ki; Mülakat sınavlarında ‘’torpil olur biz alamayız / kazanamayız’’ diye düşünmeyin. Siz gercekten yeterliyseniz komisyondaki arkadaşlar insafsızlık yapmazlar. Hak ettiğiniz puanı muhakkak verirleri. Siz çalışın, Rabbim mutlaka verecektir. Panik yok, hepiniz kazanacaksınız. Her sınav sizi olgunlaştıracaktır. Sınavlar size çok şey katacaktır. Buna bu şekilde inanın.
ØDiyanet Müfettiş yardımcısı Faruk SÖYLER’in tavsiyesi; Eğer imkân varsa birkere talim dersi almalısınız. Talim dersi almışsanız hiç korkmayın. Yüzünden iki sıra okuturlar ve sizin nasıl bir Kur’an terbiyesi aldığınızı anlarlar. Sizin besmele cekişinizden onlar size belge verip vermeyeceğini bilirler. Duha suresinden aşağısı çok önemli, mutlaka birtane sorarlar. Yasin, Tebareke, Amme sureleri iyi bilinmelidir. İlmihal bilgisi sorarlar, tecvit, genelde yapmadığınızda sorarlar.
ØØØDİKKATØØØ: Talim dersi derken bu işi iyi bilen birinin dizi dibine oturup mahreclerin ve tecvidlerin mükemmel olmasını sağlamanız gerekir. Dudak talimini almanız şarttır. İnanın talim dersi almış biri ile almamış arasında çok fark vardır. Öyle bir imkânınız yoksa CD’lerden veya Sosyal paylaşım sitelerinden de talim dersi veren hocalardan dinleye bilirsiniz.
ØDiyanet İşleri Başkanlığı’ndan Bir Yetkili söyle diyor; Bilemediğiniz zaman ağlamayın, heyecanlanmayın ve üzülmeyin. Heyecan mutlaka olacaktır. Komisyon bunu görür gözetir. Sınava girmeden önce bol bol konuşun, burnunuzdan nefes alın, Ciğerlerinizdeki karbondiyoksiti atınız. İmtihandan çıkanlara ne sordular gibi sorular sorarak heyacanınızı üzerinizden atınız. Komisyonla asla tartışmayınız. Karşılarında ağlamayınız. ‘’Ailem için bu sınavı kazanmalıyım, çalışmadım, çalışamadım’’ gibi cümleler kurmanız. Sizin için eksi puan olarak karşınıza çıkabilir.
ØDiyanet İşleri Başkanlığı’nda Görevli Ahmet TOPAL şöyle diyor; Tahkik, tedvir ve hadr okuyuşlarının tecvid kaidelerini iyice öğreniniz. Yani meddi muttasıl tahkik, tedvir ve hadr okuyuşta ne kadardır? Bunları bilmeniz gerek. Tertil ne demektir? Dura dura düşüne düşüne, anlaya anlaya ağır ağır okumaktır. Buradaki ağırokumaktan maksat Medd-i Tabii’yi iki elif miktarı okumak değil ara vererek düşünerek (tedebbür) okumaktır. Siz üç satır şöyle usülüne uygun olarak ve med miktarlarına riayet ederek Kur’an okursanız bu iş tamamdır. İdğamların miktarı, bilağunneler, doğru yerde durmay(secavend) ve başlamaya(ibtida) dikkat ediniz.
ØGaziantep Müftüsü Ahmet ÇELİK’in Önemli Tavsiyeleri; Heyecan yapmayın, rahat olun ve sınav günü kalben fikren Allah’a tevekkul edin. Oradaki hocalar sadece birer aracı ve bir sebeptir. Asıl hüküm Rabbimiz’dendir. Şu önemli bilgiyi veremek istiyorum. Bazen sözlü sınava giren kardeşlerimizi ya da hocaefendileri görüyoruz. Saçı sakalı karışık, elbisesi düzgün değil vaziyette sınava geliyor. Bu şekilde sınava gelirseniz kusura bakmayın istediğinizi elde edemezsiniz. O halde; ne yapmamız gerek? Erkekler güzel sadece mavi tonlarda bir takım elbise giymeli, sınavdan bir gün önce efendi tıraşı olmalı ve ayakkabısını boyamalıdır. Bayanlar, sadeve tesettüre uygun ağır klasik bir pardesü ve başörtüsü ile sınava girmelidir. Size soru sorulmadan cevap vermeyiniz, otur demeden oturmayınız. Erkekler girerken ceketini iliklemeli ve oturduğu zaman iliği açmalıdır. Kalktığı zaman yine ilikleyerek çıkmalıdır. Girerken selam verin ve size gösterilen yere oturun. Bilmediğiniz bir şey sorulursa kem küm etmeyin. ‘’özür dilerim biliyorum ama heyecandan hatırıma gelmedi ya da bimiyorum’’ deyiniz. Bu önemli tavsiyelerimiz size baştan 30 puan kazandıracaktır.