ALER’R-RİCAL KİTAPLARI
Müsned:
⇒Hadisler konularına bakılmaksızın ravilerine göre art arda sıralanır. Her sahabinin hadisi bir arada bulunur. Bu eserde hadisler ilk ravilerine dayandırılarak düzenlenir. Sadece peygamberimize ait hadisler yer alır. Ravilerin rivayet ettikleri hadisleri kendi adlarıyla eser haline getirmeleridir.
Mu’cem:
⇒Hadisler ravi adlarına, ravilerin yaşadığı şehirlere, ravilerin kabilelerine göre hocalarının isimlerine göre alfabetik olarak sıralanır. Örnek; Taberani=Mu’cemul Kebir, Mu’cemul Evsat, Mu’cemul Sağir
Etraf Çalışmaları:
⇒Hadisleri tasnif ederken bir hadisin yalnızca belli bir bölümü zikredilir. Zikredilen kısım kalan kısma da delalet eder. Daha sonra zikredilen hadisin bütün isnadları etraflı bir şekilde veya kısmen bir araya getirilir. Bu kitapların özelliği hadisin farklı isnadlarını yani değişik rivayet kanallarını verir.
ALEL EBVÂB KİTAPLARI
Cami’:
⇒Bütün dini konularla ilgili hadisleri toplayan en kapsamlı eserlerdir. İman, yaratılış, Kur’an faziletleri vb. gibi konular vardır. Cami; Hadisleri bölüm bölüm alan eserlerdir. İman, ahkâm, edep, salât vb.
Sünen:
⇒Fıkıh bablarına göre tasnif edilmiş ahkâm hadislerini içeren eserlerdir. Fıkhî konulara ait Merfû hadisleri içeren hadis kitaplarıdır.
⇒Sünenlerde sadece Peygamberimize ait söz, fiil ve takrirlere dair hadisler yer almaktadır. Sünen türü kitaplar, hadislerle yazılmış fıkıh kitapları özelliğini taşımaktadır.
Âsâr:
⇒Fıkıh konularına göre hadisleri ele alan eserlere denir.
Münteka:
⇒Hadisleri fıkıh bablarına göre merfu rivayetleri seçerek alan eserlerdir.
Musannef:
⇒Hadisleri konularına göre tasnif eden eserlerdir. Sünenlerin içerdiği konularla hemen hemen aynıdır. Fakat sünenler ağırlıklı olarak Hz. Peygambere ait söz, fiil ve takrirleri içermekte, Musannefler ise bunların yanında sahabe sözleri ve uygulamaları(mevkuf) ile Tâbiun sözleri ve uygulamaları(maktû) da yer alır. İmam Malik’in Muvatta’sı da buna örnektir.
Cüzler:
⇒Tek bir sahabinin sözleri ve uygulamaları yer alır.
Muvattalar:
⇒Yaygın olarak uygulananan bir bölgenin uygulamalarını konu edinir. İmam Malik = Muvatta. Muvattalarda Mevkuf (sahabe sözleri) ve Maktu (tabiun sözlerin) Hadislere de yer verilir.