NAMAZIN SÜNNETLERİ
⇒Sünnet Hz. Peygamberin uygulamalarına denir. Sünnetin yapılması sevap terki ise günah değildir. Kınama ve sitem vardır. Buna da İtap denir. Sünnetin kasten terki ise isaettir. Tahrimen mekruh ile tenzihen mekruh arasındadır. Hanefiler Hz. Peygamberin sürekli yaptığı fiillere sünnet, bazen yaptığı fiillere mendup–müstehap ismini verir.
Namazın sünnetleri:
⇒Tekbir alırken ellerin kaldırılması, parmakların normal halinde olması, avuç içinin kıbleye doğru bakması sünnettir.
⇒Tekbirden hemen sonra ellerli bağlama sünnettir. Buna İtimad da denir. Erkekler ellerini göbeklerinin altından bağlarlar. Bağlarken halka yaparler. Kadınlar ise ellerini düz bir şekilde göğüslerinin üstüne koyarlar. Kıyamda iken ayakların arasını dört parmak açık bırakmak sünnettir.
⇒Sübhanekeyi okuma, Euzü Besmeleyi okuma (Teavvuz), cemaatle kılınıyorsa sadece sübhanekeyi okuma, Fatiha’dan sonra Âmin demek sünnettir.
⇒Ruküye giderken tekbir almak sünnettir. Ruküde üç defa sübhane rabbiyel azim demek sünnettir.
⇒Ruküden kalkınca semiallahu limem hamideh (tesmi), ardından Rabbena lekel hamd (tahmid) demek sünnettir. Ebu Hanife’ye göre imam tahmidi söylemez.
⇒Ruküde erkekler elleriyle dizlerini tutarlar, parmaklar açıktır. Kadınlarda ise tam tersidir. Ruküde başını aşağı yukarı eğmeyip sırt ile aynı hizaya koymak sünnettir. Ruküden sonra doğrulmak(kavme) sünnettir.
DİKKAT: Elleri yanlara salma (irsal) sünnettir. İtimad, irsal, tahmid, tesmi, teavvüz, sünnettir. Celse, sucud, tuma’nine, kavme Hanefiye göre vacip diğerlerine göre ise farzdır. Tertip ve muvalat da farzdır.
⇒Secdeye giderken yere önce dizlerini, ellerini, yüzünü koyma sünnettir. Kalkarken de tersini yapma sünnettir.
⇒Allhu Ekber demek sünnettir. Secdede elleri yüzden ayrı tutmamak, ellerin secdede bitişik olması sünnettir.
⇒Secdede tesbihleri üçer defa yapmak, secdede kolu yere değdirmemek sünnettir.
⇒Otururken ve secdede erkekler sağ ayaklarını dikerler. Kadınlar ise otururken teverruk denilen oturuş şeklini yaparlar. Teverruk kadınların otururken ayaklarını sola doğru uzatıp kaba etleri üzerine oturmalarına denir.
⇒La ilahe derken şehadet parmağını kaldırma illallah derken indirme sünnettir.
⇒Son oturuşta salli ve barik dualarını okuma müekked sünnettir. Salavatlardan sonrada dua etmek, imamın selam verirken hafaza meleklerine ve cemaata selam vermesi, cemaatin imama ve cemaate selam vermesi, tek kılan kişinin ise hafaza meleklerine selam vermesi sünnettir.
⇒İmama uyanların selamı imam ile birlikte olmalıdır. Mesbuk(namaza sonradan yetişen) ise ikinci selamı da bekler.