Hadis Uydurma Sebepleri:
*İslam düşmanlığı, *Irk ve Mezhep yanlılığı, *Maddi yarar elde etme hırsı ve *İslam’a hizmet arzusu.
⇒Tergib: İyiliğe teşvik eden hadislerdir. Teşvik için söylenmiş hadislere Tergib denir.
⇒Terhîb: Kötülükten sakındıran hadislerdir. Sakındırmak için söylenmiş hadislere Terhîb denir.
⇒El-Makadısu’l-Hasene: Halk arasında meşhur olan haberlerin toplandığı eserlerdir. Örnek; Aclûnî’nin Keşful-Hâfâ’sı
⇒Er-Rıhle fi Talebi’l-Hadis: Sahabe kuşağında hadisleri ilk kaynağından almak için yapılan ilmi yolculuklara denir.
⇒Mücem: Hadislerin ilk ve son ravilerinin alfabetik sırayla tasnif edildikleri eserlerdir.
⇒Mevzu: Uydurulmuş, yalancı ravinin naklettiği hadistir.
⇒Metruk: Yalancılıkla itham edilen, söz veya fiillerinde fasıklık, gaflet, vehm sebebiyle tenkitler yöneltilen ravinin tek başına rivayet etmiş olduğu hadistir. Delil sayılmaz.
⇒Müttefakun aleyh: Buhari ve Müslim’in Camiu’s-Sahih adlı eserlerindeki hadislere denir.
⇒Buhari: Hadis tarihinin üzerinde en çok çalışma yaptığı eser, onun Camiu’s-Sahih adlı eseridir. Bu eserde 7.275 hadis mevcuttur.
⇒Kütüb-ü Sitte Müellifleri: *1-Buhari=Cami’us-Sahih, *2-Müslim=Cami’us-Sahih, *3-Ebu Davud = Sünen, *4-Tirmizi = Sünen, *5-Nesâi = Sünen, *6-İbn Mâce = Sünen
⇒Kütüb-ü Tisa Müellifleri: Kütüb-ü Sitte’ye ilaveten *7-Darimi’nin Sünen’i, *8-İmam-ı Malik’in Muvatta’sı, *9-Ahmed ibn Hanbel’in Müsned’i dir.
NOT: Günümüze kadar gelen ilk hadis sahifesi Hammam b. Münebbih’e aittir. İlk hadis yazarı Zührî olarak bilinir.
⇒Muhadramûn: Cahiliye ve İslam devirlerine yetişip Peygamberimiz zamanında Müslüman olmuş fakat onu görmemiş olan ve bundan dolayı tâbiun döneminden sayılan kimselerdir.
⇒Mutâbî: Hadislerin sahabeden itibaren farklı rivayetlerinin araştırılması sonucunda o hadisi senedin her bir halkasındaki ravi dışında aynı lafızlarla rivayet eden başka raviler varsa buna mutâbî denir.
⇒Türkçe yazılan ilk Hadis Tarihi kaynağının İzmirli İsmail Hakkı(1924)’ya ait olduğunu, Tamamen Hadis Tarihine özgü yazılmış Hadis kitabının Talat Koçyiğit(1977)’te ait olduğunu, Ulumu’l-Hadis/Hadis Usûlüyle ilgili günümüze ulaşmış tek kaynağın İmam Şâfii = er-Risale olduğunu, Tabiun dönemi Cerh ve Ta’dil denince akla İbrahim en-Nihai’nin geldiğini UNUTMAYIN
⇒Muksirun: Binin üzerinde hadis rivayet edenler, çok hadis rivayet edenler için kullanılan terimdir. Yani 1000’in üzerinde hadis rivayet eden sahabilere denir.
⇒Ebu Hureyre = 5375
⇒Abdullah İbn Ömer İbni’l-Hattâb = 2630
⇒Enes İbn Mâlik = 2286
⇒Hz. Âişe = 2210
⇒İbn Abbas = 1969
⇒Cabir bin Abdullah = 1540
⇒Ebu Said el-Hudrî = 1170
⇒Mukillun: Binden az hadis rivayet eden raviler için kullanılan terimdir. Yani binin altında hadis rivayet eden sahabiler için kullanılmıştır.
DİKKAT: İlk Osmanlı Darül-Hadis’i I. Murat İznik’te Çandarlı Hayrettin Paşa’ya yaptırmıştır. Burada ise en önde gelen isim İbn Melek’tir.
NOT: Sahabe içerisinde ‘’Abadile’’ olarak meşhur olmuş 4 sahabi; Abdullah bin Abbas, Abdullah İbni Zübeyr, Abdullah İnni Ömer ve Abdullah bin Amr bin el-As
⇒Şazz: Sika ravi’nin kendisinden daha sika bir raviye muhalefet etmesi sonucu oluşur.
⇒Mahfûz: Daha sika olan ravi demektir.
⇒Musahhaf: Harekeleme ve Noktalama hatası yapılmış hadislerdir.
⇒Muharref: Harf hatası yapılmış hadislerdir.
⇒Şâhid: Mana bakımından benzer veya yakın rivayetler bulunması.
⇒Tekayyuz: Hadisleri karıştırmaması demnektir.
⇒⇒⇒Kütüb-i Sitte üzerine ilk şerh yazan Hattâbî olduğunu, Müslim üzerine şerh yazanın Nevevî ve esrenin El-Minhac olduğunu, Kütüb-i Sitte’ye Kütüb-i Sitte ismini veren İbn Kayserani’nin olduğunu, ‘’Emir’ul Mü’minin fil-Hadis’’ ifadesini Buharî için kullanıldığını, Sahih hadisleri konularına göre bir araya getiren ilk muhaddisin Buhari olduğunu UNUTMAYIN