FIKIH VE İLMİHAL NE DEMEKTİR?
⇒Fıkıh: ‘’Bir şeyi bilmek iyi tam anlamak iç yüzünü inceliklerini kavramak’’ anlamındadır. İlk dönemlerde zihni çabayla elde edilen dini bilgilerin tamamına fıkıh denilirdi. Daha sonraki dönemlerde şer’i ameli hükümleri inceleyen ilim dalına fıkıh denildi. Şer’i delillerden elde edilen hükümleri sistematik tarzda ele alan fıkıh dalına Furu-u Fıkıh denir.
⇒Delillerden hüküm elde etme metoduna ise Usul-u Fıkıh denir. Fıkıh yerine günümüzde İslam hukuku da kullanılır. Fıkıh hukuk kelimesinden daha da kapsamlıdır. Şahısların hukukuna Ahval-i Şahsiye denir
⇒İlmihal: ‘’Durum bilgisi’’ demektir. Müslümanlığın ön şartı olan temel bilgilere ilmihal denir. Toplumun dini bilgi ihtiyacını gidermek için ilmihal eserleri yazılmıştır. Fetva verme yani ifta dini hükümlerin toplumsal hayata uyarlanmasıdır. Fetva kitapları da ilmihalin ilk örnekleridir.
⇒Kaynak Ve Metot: Kur’an-ı Kerim ve Sünnet fıkhın ana kaynağıdır. Hidayet-i Mürşide tabiri Kur’an-ı Kerim ve Sünnet için kullanılır. Bu iki kaynaktan nasıl hüküm çıkarılacağının usulü olması gerekir. Bu ilim dalı ilk defa Müslümanlar tarafından Usul-Fıkıh olarak kurulmuştur.