YETERLİLİK MÜLAKATI(SÖZLÜ) SINAVI İÇİN BAZI TAVSİYELER
ØYeterlik Sözlü Mülakat Sınavında, adayların 10-15 dakika gibi bir zaman diliminde kendilerini ispat edeceklerdir. İçeriye girdiğinizde komisyon genel olarak kendinizi kısaca tanıtmanızı isterler, nerden geliyorsunuz vb. gibi şeyler sorarlar. Bu arada yapılan en büyük hata ise komisyona kendinizin uzun uzun hayat hikâyenizi anlatmaya çalıştırmanız ve kendinizi acındırmanız. Bu davranışınız size puan kaybettirecektir. Komisyonda oraya gelenlerin ne zorluklarla geldiğini bilmektedir.
ØGenel olarak Ezberlerden sorulan yerler; Genellikle ezberinde neler var? diye sorulur ve ezber sorularını ona göre sorarlar. Eğer Fetih, Rahman ve Hucurat da var derseniz oralardan da sorabiliyorlar. Sorulan Duâlar; Cenaze duaları, Nikâh duası, Telkin duası, Hatim duası, Yağmur duası ve Hutbe Duâları da okutulmaktadır. Dikkat: Başka duaların ve Ezberlerin ve soruların da sorulacağını asla unutmayınız.
ØKur’an-ı Kerim’i yüzünden okumak, mahreçlere sıfatlara tecvid kaidelerine dikkat ederek yavaş yavaş okumak sınavın %60’ını etkiliyor. Kur’an-ı Kerim okuyuşunuz, kıraatınız iyiyse bu da ayrı bir puan ile değerlendirilir. Önemli olan düzgün okuyuş çok önemlidir.
ØFetih, Rahman, Hucurat, Nebe, Mülk, Yasin, Duha ve alt sürelerden harfien sorumluyuz. Ezberleriniz çok sağlam olmalıdır. Sayfanın ortasından, sonundan, herhengi bir yerinden soru gelebilir. Ezberleri tecvide ve mahrece dikkat ederek yavaş yavaş okumak çok önemlidir. Okuyuşunuzun net ve anlaşılır olmalısı sınavın %30’nu etkiliyor.
ØCenaze duaları, nikâh duası, cuma hutbe duaları, basamak duaları, yemek duası, hatim dualası eksizksiz ezberlenmesi gereken dualardır.
ØGenelde Kur’an okuyuş ve ezberlerde sıkıntı yoksa dini bilgilerden sıkmadan sınavı tamamlayabilirsiniz.
ØMülakatta kadın erkek ayrımı yoktur. Cuma namazını bayanlara bile sordukları aşikârdır. Diyanetin soracağı kitap çeşitleri ve sorular pek değişmez. Bu sınavlardaki en zor şey sorulan sorular değil, insanın heyecanını yenememesi ve paniklemesidir.
ØSınava giderken dış görünüşe dikkat etmek gerekir. Bayanlar için dar giymemeleri makyaj yapmamaları lazımdır.
ØSınav ortamında özgüven ve duruş çok önemlidir. O adayların içinde ve komisonun karşısında en iyi bilen benim gibi düşünmelisin.
DİKKAT
Sözlü Sınavlarda Şu Çok Önemlidir.
Sorulan sorulara cevap veremeyebilirsin; ancak ‘’dik duruş, ben bu işi yaparım, bu soruyu biliyorum; fakat şuan heyecandan cevaplayamıyorum’’ ifadelerini tavırlarınızla belli etmelisiniz. Siz kendinize inanacaksınız. Unutmayın sız kendınıze güvenmezsenız karşı taraf size nasıl güvenebilir?