MED KAÇA AYRILIR?
57-Med kaça ayrılır?
&1-Tabi med yani Aslı med,
&2-Fer’i med (Medd-i mezîd veya medd-i medîd ) diye de isimlendirilir.
57/1-Med harflerinin diğer adları nelerdir?
&Hurufu’l-Havaiyye
&Hurufu’l-Cevfiyye
&Hurufu’l-Meddiyye
&Hurufu’l-İlliyy
58-Tabii med (Medd-i tabii) ne demektir?
&Bir harfin önüne harf-i med gelirse, o harf uzatılarak okunur. Harfi medden sonra sebeb-i medden hiç bir şey bulunmazsa Buna, medd-i tabii; yani tabii med denir. Diğer bir anlatımla harfin sesini uzatmak için hemze veya sükûna ihtiyaç duyulmayan medde “asli-tabi med” denir. Aslı med 1 elif mikdarı (kasrı med) demek olup vacip hükmündedir نَتُوبُ , تَرْمِيهِمْ ، قِيلَ, إِذَا ، شَاهِدٌ ، رَاشِدٌ
59- Medd-i Tabii ne kadar uzatılacak, bir elif miktarı ne demektir ve hükmü nedir?
&Tabii med hareke uzunluğunun iki katı uzatılır. Buna “bir elif miktarı” denir. Bir elif mikdarı; şehâdet parmağımızı bir kez kaldırıp indirecek kadar (bir zaman) uzatacağız. Meddi tabiinin süresi ağzımızdan “Elif “ kelimesi çıkana kadar geçen bir süredir. Hükmü ise bir elif miktarı uzatmak vaciptir.
نَا(nee), حُو(Hüü), ذٰ(Zee), قُو(Guu)
60-Fer’î med (medd-i mezîd veya medd-i medîd) ne demektir?
&Tabii med’de ziyâde yapılarak meydana gelen “Med”dir. Yani Hemze veya sükûn sebebiyle aslî med üzerine ziyâdeden doğan medde “fer’î med” denir. Fer’î Medd’in yapılabilmesi için iki sebep vardır. Buna “Sebeb-i Med” denir. Tabii med, bir elif miktarı uzatıldığı halde, Fer-ı med 1 elif üzerine ziyade olan 2 elif 3 elif 4 elif 5 elif miktarı çekmek caizdir.