İHRAMIN VACİPLERİ
68-İhramın vacipleri nelerdir?
&İhram yasaklarından sakınmak
&Mîkat sınırını ihramsız geçmemek
69-Uzaklardan gelip doğrudan Harem bölgesine gidecek olan Âfâkiler, mîkat sınırını ihramsız geçerlerse (Mîkatı ihramsız geçtikten sonra, hac veya umre menâsikinden birine başlanmışsa) dem gerekir. Dem’den maksat nedir?
&Ceza kurbanı
70-Her ne maksatla olursa olsun doğrudan Harem bölgesine, meselâ Mekke’ye gidecek olan Âfâkiler’in, mîkat sınırını geçmeden ihrama girmeleri gerekir. Çünkü ihram, bu kutsal bölgeye saygı için vâcip kılınmıştır. Bu konuda hac ve umre için gelenler ile ticaret, ziyaret veya tedavi gibi başka maksatlar için gelenler arasında fark yoktur. Bunlar, hac veya umre yaptıktan sonra ihramdan çıkarlar. Bu görüş hangi mezheplere aittir?
&Hanefî &Mâlikî
71-Hac ve umre kastı olmadıkça uzaklardan gelenlerin (Âfâki) Harem bölgesine ihramsız girmeleri vâcip değil, müstehap-tır. Bu görüş hangi mezheplere aittir?
&Şafii
72-Her ne maksatla olursa olsun doğrudan Harem bölgesine, meselâ Mekke’ye gidecek olan Âfâkiler’in, mîkat sınırını geçmeden ihrama girmeleri gerekir. İhram, bu kutsal bölgeye saygı için ne kılınmıştır?
&Vacip
73-Harem bölgelerinin sınırlarını Cibrîl’in rehberliğiyle Hz. İbrâhim belirlemiş, sınırları gösteren işaretler daha sonra hangi peygamber tarafından yenilenmiştir?
&Hz. Muhammed
74-İhram, erkekler için izar ve rida denilen iki parçadan oluştuğuna göre kadınların ihramı kaç parçadan oluşur?
&Kadınların ihramı kendi giysileridir.
75-Beyaz, yeni veya yıkanıp temizlenmiş olması müstehap olan belden aşağıya sarılan havluya ne denir?
&İzar
76-Beyaz, yeni veya yıkanıp temizlenmiş olması müstehap olan vücudun üst kısmını örten havluya ne denir?
&Rida
77-Harem bölgesinde oturanlar -İkamet edenler- ne olarak adlandırılır?
&Mekkî