AHİRETİN VARLIĞININ İSPATI
409-Ahiretin varlığının ispatı nedir?
&İnsandaki adalet duygusu, âhirete inanmayı zorunlu kılar. Biz, yüce Allah’ın mutlak ve sonsuz adaletine, inanırız. Bilindiği gibi bu dünyada herkes işlediği suçun cezasını tam anlamıyla çekmemekte, birtakım haksızlıklar meydana gelmektedir. Âhirette ise durum böyle olmayacak, hiçbir şey gizli kalmayacak, hak yerini bulacak, Allah mutlak adaleti ile kötüleri cezalandıracak, iyileri de mükâfatlandıracaktır.
&İnsandaki sorumluluk duygusu da âhirete inanmayı zorunlu kılar. Yüce Allah insanı, iyi ile kötüyü, doğru ile yanlışı, hayır ile şerri ayırt eden ve seçen bir varlık olarak yaratmış, bu seçiminden dolayı da sorumlu tutmuştur. İnsanın belli davranışlarından sorumlu olması bu sorumluluğunun karşılığını göreceği bir hayatı ve yurdu gerekli kılmaktadır
&İnsandaki sonsuzluk ve ebedîlik duygusu, âhirete inanmayı gerekli kılar. İnsanlık tarihi ile ilgili olarak, değişik alanlarda yapılan incelemeler, insanda bir ebedîlik ve sonsuzluk duygusunun varlığını göstermiştir. Vatanından ayrı kalmış fakat yurduna dönmek isteyen bir garip yolcu olduğu duygusu, insanda onu ebedî hayat inancına hazır tutan, yaratılıştan bir özelliktir
&İnsanın başıboş ve amaçsız yaratılmayışı da âhirete inanmayı gerektirir. İnsan, yaratılış gayesini gerçekleştirmek, yeryüzünde halife olmak, ancak kulluk etmek için yaratılmıştır. Öyleyse insan bu görevleri yerine getirmekle yükümlüdür. Getirirse âhirette karşılığını da görecektir.
410-Aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?
&Ömrünü nerede tükettiği, gençliğini nasıl geçirdiği, malını nerede kazandığı, nereye harcadığı, bildiklerini uygulayıp uygulamadığı sorulacaktır.
&Hesap ve sorgulama sırasında amel defterlerinden başka, insanın organları ve yeryüzündeki mevcûdat da insanın yaptıklarına şahitlik edecektir.
&Büyük alâmetler, tabiat kanunlarını aşan ve insan iradesinin dışında gerçekleşen olaylardır. Kıyamet günü önce müminlerin ruhları alınarak âhirete göçmeleri sağlanacak, böylece kıyamet, insanların kötüleri ve kâfirler üzerine kopacaktır
&İki tanrının varlığını kabul etmek şirk olduğu gibi aynı zamanda küfürdür. Hâlbuki âhiret gününe inanmamak küfürdür, ama şirk değildir.
&Hepsi doğrudur
411-Aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?
&Âhiret hayatının her devresinde olduğu gibi cehennem azabını ruh, beden ile birlikte çekecektir
&İsrâfil’in sûra iki defa üfürmesi arasında geçecek zaman ise kesin olarak bilinmemektedir.
&Kıyamet gününde bütün insanların diriltileceği, kabirden de ilk defa Hz. Muhammed’in kalkacağı bildirilmektedir.
&Hepsi doğrudur
412-Peygamberimiz (s.a.v.) hesap gününü anlatırken mahşerin düz bir yerinde mahkeme-i kübranın kurulacağını ve hesapların seri olarak sorulacağını anlattı. İnsanların beş şeyden mutlaka sorulacağını, hesaba tutulacaklarını haber vermişti. İşte Peygamber(s.a.v.)’in hesap günü mutlaka sorulacak dediği beş şey nedir?
&Ömrünü nerede tükettiğinden
&Gençliğini nasıl geçirdiğinden
&Malını nereden kazandığınden
&Malını nereye harcadığınınden
&Bildikleri ile amel edip etmediğinden
413-Efendimiz (s.a.v.)’in buyurduğuna göre, kıyamet günü Allah (c.c.)’ın gölgelendireceği yedi sınıf insan hangileridir?
&Adil yöneticiler.
&Allah (c.c.)’a ibadet yolunda yetişen gençler.
&Camilere kalpten bağlı kimseler.
&Allah (c.c.) için birbirini seven kimseler.
&Makam sahibi bir kadın harama davet ettiğinde “Ben Allah’tan korkarım” diyerek reddedenler.
&Sağ elinin verdiğini sol eli bilmeyecek şekilde sadaka verenler.
&Yalnızken Allah (c.c.)’ı anıp gözyaşı dökenler.
414-Kur`an-ı Kerim’de ahiret kavramı kaç yerde geçer?
&Kur`an da ahiret kavramı 110 yerde gecer. Bazen gün(yevm), el yevmü`l ahir(son gün), bazen dar(yurt, ev), daru`l ahire(son ikamet evi veya yurdu, son dirilme) olarak geçer.