FİTRE VERİLECEĞİ KİMSELER
54-Fitre kimlere verilir?
&Fıtır sadakasının sarf yerleri ile zekâtın sarf yerlerinin aynı olduğu hususunda fakihler görüş birliği içindedirler. Buna göre, zekât verilemeyen kimselere fitre de verilemez.
55-‘’Gayri müslimlere zekât verilemeyeceği noktasında bilginler ittifak etmiş olmakla birlikte, Ebû Hanîfe’ye göre İslâm ülkesi vatandaşı olan Ehl-i kitaba (zimmî) fitre verilebilir. Ebû Yûsuf’a ve fakihlerin çoğunluğuna göre ise zimmîye fitre verilemez. Hanefî mezhebinde Ebû Yûsuf’un görüşü fetvada esas alınmıştır.’’ Anlatımı doğru mudur?
&Evet
56-Kendilerine fitre verilemeyecek kişiler kimlerdir?
&Dinen zengin sayılanlar,
&Fitre yükümlüsünün zevcesi,
&Usulü (ana-babası, dede ve nineleri),
&Fürûu (çocukları ve torunları),
&Bakmakla yükümlü olduğu yakınları,
&Nisab miktarı malı olan kişiler
57-Fitre verilirken, mükellefin bulunduğu yerdeki fakirlere, uzakta otursalar da fakir akrabalara, iyi ahlâk sahibi ve geliri giderini karşılayamayanlara öncelik verilmelidir. Bir kimse fitresini bir fakire verebileceği gibi, birkaç fakire de dağıtabilir. Ayrıca birçok kişi de fitrelerini bir fakire verebilirler. . Anlatımı doğru mudur?
&Evet
58-Sadakanın faydaları nelerdir?
&Sadakalar günahlara keffârettir.
&Sadakalar kıyâmette, sâhibini mahşer gününün dehşetinden korur.
&Sadakalar Cenâb-ı Hakk`ın gazabını da söndürür.
&Sadakalar belâ ve musibetleri de def` ederler.
59-Yapılan herhangi bir yardım veya iyiliğin sadaka sayılabilmesi için şu üç özelliğin birlikte bulunması gerekmektedir Bu üç şart birlikte gerçekleşmezse verilen şey sadaka olarak değer kazanmaz Bu şartlar nelerdir?
&Allah rızası için yapılmalıdır
&Özellikle fakir ve ihtiyacı olan kişilere yapılmalıdır
&Karşılıksız olarak yapılmalıdır
60-Fitre ile zekât zengini arasında bir fark var mıdır?
&Vardır. Zekât verecek zengin için, nisab miktarı tutarında bir mal, bir yıl elde bulunmalıdır. Fitrede ise, bu şart yoktur. Fitrenin verileceği en son gün bile, nisab miktarı mal eline geçse, kendisine derhal fitre vâcib olur. Zekâtta günümüzde ekseriya nisab ölçüsü olarak altın alınmaktadır. Fitrede ise gümüşün esas alınması iyidir. Fitrenin zekâta göre daha geniş bir kitle tarafından verilmesinin sebebi de budur. Yaşlılıktan veya hastalıktan dolayı Ramazan orucunu tutamayan kimseden fitre düşmez. Onların da bu vâcibi yerine getirmeleri icabeder. Fitre, İslâm memleketlerinde yaşayan gayr-ı müslimlere verilebilirse de küfür diyarındaki gayr-i müslimlere verilemez. Fitrenin rüknü temliktir. Fitreyi fakirin mülkiyetine geçirmeden fitre ödenmiş olmaz.