KONUŞMANIN SUNULMASI ve KONUŞMA TEKNİKLERİ
37-Konuşma metni hazırlandıktan sonra, sıra bu konuşmanın sunulmasına gelmiştir. Bu konuda dikkat edilecek hususları nelerdir?
&Konuşmanın yapılacağı yeri önceden görünüz.
&Fiziki egzersizler yapınız.
&Zihni egzersizler yapınız.
&Konuşma yerine gitmeden önce bir ayna karşısına geçerek, kılık kıyafetinizi iyice kontrol ediniz.
&Kürsüye canlı adımlarla kendinizden emin bir şekilde yürüyünüz.
&Kürsüye hafifçe dayanarak, vücudunuzu hücuma hazır bir hale getirin.
&Muntazam ve derin nefes alın.
&Omuzlarınızı hafifçe öne düşürerek omuzlarınızın ve göğsünüzün dinlenmesini sağlayın.
&Sözlerinize başlamadan önce vücutça rahat olun. Biraz gevşeyin. Unutmayın ki vücutça hazır olmak, kafaca hazır olmayı sağlar.
&Mendilinizle kurulanmaktan çekinmeyiniz. Terlemeye mi başladınız, mendilinizle terinizi siliniz. Hafifçe dokunmak fayda vermez. Daha sonra sık sık dokunmaya mecbur kalırsınız. İyice siliniz. Kağıt mendil kullanmayınız. Bu kâğıtlar parçalanıp yüzünüze yapışabilir.
&Heyecanınıza hakim olun. Elleriniz titriyor, kalbiniz hızlı atıyorsa merak etmeyiniz. Dinleyiciler muhtemelen bunun farkında olamayacaklardır. Ama bu titreme sizi rahatsız ediyorsa o sinir enerjisini dağıtmaya çalışın. Mesela bir konuyu vurgulamak için hafifçe öne doğru eğilin. Kollarınızı hareket ettirin.
&Su içiniz. Konuşmaya iyi hazırlandınız. Provalar yaptınız. Ama kürsüye çıktığınızda ağzınızın kuruduğunu hissettiniz. Paniğe kapılmayın. Dinleyicilerle olan göz temasınızı pekiştirin. Yine ağzınızın kuruluğu geçmedi ise önceden kürsüye koyduğunuz suya uzanıp suyunuzu için.
&Sesiniz titrerse göz temasınızı pekiştirin. Gözleriniz dinleyicilerin üzerinde dolaşsın. Konuşmaya başlarken ses perdenizi alçaltın. Belirli bir tonla daha ağır konuşmaya çalışın.
&Öksürmek mi istiyorsunuz, öksürün-ama mikrofondan uzakta- Biraz daha su için.
&Sesiniz kısıksa konuşmaya başlamadan önce bir tutam tuzu enfiye gibi burnunuza çekiniz.
&Ağzınızdan yanlış bir kelime çıkarsa, heyecanlanmayın. Çünkü pek meşhurların bile gaf yaptıkları bilinen bir gerçektir. Eğer kelime, cümlenizi pek fazla değiştirmezse, hiçbir şey olmamış gibi hareket edin ve konuşmanıza devam edin. Ancak kelime gerçekten cümleyi altüst ediyorsa hafif bir gülümseme ile doğrusunu söyleyip konuşmaya devam edin.
&Konuşurken şaşırır ve söyleyeceklerinizi unutursanız, hatırlamaya çalışın, ama kendinizi uzun müddet zorlamayın. Yahut dört beş saniye durup o ana kadar söylediklerinizi yüksek sesle tekrarlayın. Ya unuttuğunuzu yahut konuşmanıza devam etmenizi sağlayacak bir diğer fikri yakalayabilirsiniz.
38-Kürsü korkusunu yenmenin en emin yolu nedir?
&Konuşmaya iyi hazırlanmak, pek çok prova yapmaktır.
39-Konuşma anında, bazı tatsızlıklar olabilir. Mesela küçük bir çocuk ağlayabilir yahut bir başkası gürültü yapabilir, dışarıdan bir satıcının komik sözleri duyulabilir veya bir aracın korna sesi gelebilir. Bu durumda hatib ne yapmalıdır?
&Ortamı germeyecek şekilde şakayla karışık bir iki söz söylemeli ve olayı fazla büyütmeden konuya dönmelidir. Eğer hiç dikkat çekmemişse üzerinde durmamalıdır.