İSLAM HUKUKUNUN KAYNAKLARI
62-Hz. Peygamber ile hangi sahabe arasında geçen konuşmalarla ifade edilen en genel ve yalın şekliyle İslam hukukunun kaynakları Kitab, Sünnet ve ıctihad’dır?
&Muaz b. Cebel’le
63-İslam hukukunda hükümlerin dayandırıldığı deliller nelerdir?
&En temelde yüce Allah’ın kitabı Kur’an ile Hz. Muhammed’in sünnetidir. İcma’da bu iki delile eklenir. Bu üçünün delil olduğu konusunda bütün ekollerin görüş birliği vardır. Bunlar asli delil olarak adlandırılır.
64-Başlıca yöntemler nelerdir?
&Kıyas, ıstihsan, Istıslah ve sedd-i zerai
65-Kur’an’ın nakline ilişkin temel özellik nedir?
&Onun mütevatir(tevatüren) nakledilmiş olmasıdır.
66-Arapça’dan başka bir dille namazda kıraat olur mu?
&Hanefi mezhebi dışındaki diğer mezhepler asla caiz görmezken, Hanefilerde bir nedenle Arapça okumaya güç yetiremeyen kimsenin başka bir dile kıraat edileceği yönünde görüşler vardır.
67-Kur’an tercümesinden hüküm çıkarılır mı?
&Tercümeden hüküm çıkarmanın sağlıklı bir yol olmadığı görüşünde birleşilmiştir. Hatta Fahrettin Razi gibi kimi usulcüler Arap dilini öğrenmenin farz-ı kifaye olduğunu ileri sürmüşlerdir.
68-Kur’an’ın inanç, ahlak, hukuk ve ibadet alanındaki ayetleri hangi ilimlerin işlevidir?
&Kur’an’ın inanç alanındaki ayetleri kelam ilminde, ahlak alanındaki ayetleri tasavvuf ilminde, ibadet ve hukuka ilişkin ayetleri de fıkıh ilminde sistematize edilmiştir.
69-İslam âlimleri arasında sünnet konusunda ki anlaşmazlığın nedeni nedir?
&İslam âlimleri arasında Hz. Peygamber’in sünnetine uyma, onu delil ve örnek alma konusunda bir görüş ayrılığı mevcut değildir. Görüş ayrılığı sünnetin anlaşılması ve yorumlanması gerektiği konusundadır.