HACLA İLGİLİ KARMA SORULAR
318-Hacca gitmemiş bir kimse, başkasının yerine bedel olarak hacca gidebilir mi?
&Hacca bedel(vekil) gönderecek kimse, haccın nasıl yapılacağını bilen ve hac yapabilecek nitelikleri taşıyan, bulûğ çağına erişmiş, akıllı, tercihen daha önce hac yapmış Müslüman bir kimseyi hac yapmak üzere vekil tayin eder. Bununla birlikte, daha önce hac yapmamış kişi de, vekil olarak hacca gönderilebilir. Ayrıca, ölü ya da hayatta olsun başkası adına nafile hac yapılarak sevabı bunlara bağışlanabilir. Başkası adına yapılacak nafile hac için, vekilin ehil olması ve adına haccettiği kimse için niyet edip ihrama girmesi yeterlidir.
319-Hayız ve nifas olan kadın bu haliyle ziyaret tavafı yapabilir. Bu durumda ceza kurbanı kesmesi gerekir. Bu görüş kime göre geçerlidir?
&Hanefîler’e
320-Hac ve umre menâsikinde kadınların durumları nelerdir?
&İhramlı iken ayakkabı, mest, çizme ve her türlü giyim eşyası giyebilirler. Başlarını örterler, sadece yüzlerini örtmezler.
&Telbiye, tekbir ve dua yaparken, seslerini fazla yükseltmezler.
&Tavafta ıztıbâ‘ ve remel, sa‘yde ise hervele yapmazlar.
&İhramdan çıkmak için saçlarını tıraş etmezler, uçlarından biraz keserler.
&Erkekler arasında sıkışmamak için Hacerülesved’i uzaktan istilâm ederler.
&Hacdan sonra aybaşı veya loğusa iken Mekke’den ayrılırlarsa vedâ tavafı sâkıt olur.
&Hayız ve nifas olan kadın bütün menasikleri yapar. Durum devam ederse ziyaret tavafını eyyâm-ı nahrdan sonra yapabilir. Vedâ tavafını terketmekle kendilerine ceza gerekmez.
321-Hacda iken adet gören kadınlar ne yaparlar?
&Adetliyken ihrama giren veya ihrama girdikten sonra adet görmeye başlayan kadınlar, tavafın dışında haccın bütün menasikini yerine getirebilirler. Ancak tavaf edemezler. Bu durumda olan kadınlar ifrad haccına niyet ederler.
322-Hacda adet gören kadınlar daha önce kıran veya temettü’ haccına niyet edip de, Arafat’a çıkma vaktine kadar umrelerini tamamlama imkânı bulamamış iseler ne yapmaları gerekir?
&Haclarını ifrad haccı olarak tamamlamaya niyet ederler. Ziyaret tavafı dışında diğer görevlerini yerine getirirler ve temizlendikten sonra ziyaret tavaflarını yaparlar.
323-Ziyaret tavafını yaptıktan sonra adet gören kadınlar, ülkelerine dönmeden önce, vacip olan veda tavafını yapacak imkân bulamazlarsa ne yapmaları gerekir?
&Bu tavafı terk ederler. Bundan dolayı bir şey gerekmez.
324-Adetliyken ihrama girecek ve ihrama girdikten sonra adetleri bitmeden Arafat’a çıkmak durumunda kalacak hanımlar, ihrama girerken hangi hacca niyet etmelidirler?
&İfrad haccına
325-“İhramlı kimsenin evlenmesi veya evlendirilmesinde herhangi bir sakınca yoktur” görüşü kime aittir?
&İmam Ebu Hanife ve İmameyn
326-Âdeti geciktirmek için hacda ilâç kullanmanın hükmü nedir?
&Kadınların, bazı yan etkileri bulunduğu için adet geciktirici ilaçlar kullanmak yerine, ziyaret tavafı dışında diğer görevlerini yerine getirip, temizlendikten sonra ziyaret tavaflarını yapmaları uygun olur. Ancak, temizleninceye kadar Mekke’de kalma imkânı bulunmayanların, bu ilâcı kullanmalarında sakınca yoktur.
328-Hac yerine fakirlere sadaka verilebilir mi?
&Kişi kendisine farz olan hac ibadetini yerine getirmekle yükümlüdür; fakirlere sadaka vermekle bu sorumluluktan kurtulmaz. Bu itibarla hac yerine sadaka veren kişi hac ibadetini yerine getirmiş olmaz. Ancak bir defa hacca gidip farz olan haccını ifa eden ki şinin, nafile olarak hacca gitmek yerine, muhtaçlara sadaka vermesi daha uygundur.
329-Allah’ın emri ile Hz. İbrâhim ve oğlu Hz. İsmâil tarafından Mekke’de yapılmıştır. İnşaat tamamlandıktan sonra, Cibrîl (a.s) tavafın ve haccın nasıl yapılacağını fiilen göstermiş; Hz. İsmâil de bunu Hicaz halkına öğretmiştir. Hz. İbrâhim’den sonra müşrikler tarafından haccın zamanı ve eda edilişi üzerinde yapılan tahrif ve değişiklikler hangi peygamber zamanında tekrar aslî haline dönmüştür?
&Hz. Muhammed
330-Hz. Peygamber hangi haccında İslâmî haccın nasıl yapılacağını amelî olarak göstermiş, hataları düzeltmiş ve “Hac menâsikini benden alın, benden gördüğünüz gibi yapın” diye buyurmuştur.
&Vada haccında
331-İslâmiyet’in beş esasından biri olan hac, hicretin kaçıncı yılında farz kılınmıştır?
&IX (9.) – 631
332-Hz. Peygamber farz olan haccını hicretin kaçıncı yılında gerçekleştirdi?
&10.
333-Peygamberimiz kaç hac kaç umre yapmıştır?
&1 hac 4 umre
334-Farklı rivayetler olmakla birlikte Hz. Peygamberimiz (s.a.v) ömründe dört (4) umre yaptığı bilinmektedir. Bunları hangi zamanlarda yapmıştır?
&I. Hudeybiye umresi
&II. Mekke fethi günü ifa edilen umre
&III.Huneyn ve Tâif seferini müteakip gerçekleştirilen umre
&IV.Vedâ haccı sırasında ifa edilen umre
335-Hz. Ebû Bekir hicretin kaçıncı yılında hac emîri olarak tayin edilerek haccın esaslarını uygulamalı olarak insanlara gösterdi?
&9.
336-Suudi Arabistan’da kaç yılında hangi tüneldeki faciada 1426 kişi ezilerek ölmüştü?
&1990 yılında, El-Muaysem
337-Türkiye’de isteyen her kişi veya kurum hac seyahati düzenleyebilirdi, ancak hangi tarihten itiberen hac işini Diyanet İşleri Başkanlığı organize etmeye başlamıştır?
&1979
338-Her ülkenin nüfusuna göre hacı kafilesi için Suudi Arabistan tarafından hangi tarihte hac kontenjan sınırını ilan etti?
&1988
339-Seyahat acenteleri hangi yıldan itibaren Diyanet İşleri Başkanlığının gözetim ve denetim altında hac organizasyonuna iştirak etmektedirler?
&1988
340-Diyanet İşleri Başkanlığı hangi yıldan itibaren umre organizasyonu düzenlemeye başlamıştır?
&1984
341-Cumhuriyet döneminde kaç yılına kadar hacca yolculuk yapılmadı, ne zaman serbest bırakıldı?
&1947’lere kadar Türkiye’den hacca resmen izin çıkmadı. 1948’de döviz yokluğu bahanesiyle hac yine yasaklandı, ancak 1949’da serbestçe hac izni çıktı. O yasaklı yıllarda Rusya dahi hacılarına yasak koymamıştı. Birde 12 Mart 1972 döneminde de hacılar Mekke’ye gidememişlerdi.
342-Suudi Arabistan’da Türk Hac Organizasyonu başkanı kimdir?
&Diyanet İşleri Başkanı
343-Bakanlıklar arası hac ve umre kuruluna hangi kurum başkanlık eder?
&Diyanet İşleri Başkanı
344-Türkiye’de hac sempozyumu ilk defa nerede ve hangi tarihte yapılmıştır?
&2006 yılında İstanbul’da
345-Suudi Arabistan Krallığı, İslam ülkeleri dışişleri bakanları tarafından nerede ve kaç yılında alınan karar gereğince hac kotası uygulamaktadır?
&Amman, 1987
346-Bakanlıklardan hangisi “Bakanlıklar Arası Hac Ve Umre Kurulu” üyesidir?
&Maliye, Sağlık ve İçişleri Bakanlığı
347-Diyanet İşleri Başkanlığı hangi yıldan itibaren umre organizasyonu düzenlemeye başlamıştır?
&1984
348-Suudi Arabistan’da ülkemiz hac organizasyonu ile ilgili olarak oluşturulan hac idare merkezi başkanlığı görevini kim yapar?
&Hac Dairesi Başkanı
349-En uzak mikat yeri neresidir?
&Cidde istikametinde bulunan Hudeybiye’ dir,
350-En yakın mikat yeri neresidir?
&Medine istikametinde olan Tenim’dir
351-Medine’deki ziyaret yerleri nerelerdir?
&Kuba mescidi &Cuma mescidi &Iki kıbleli mescid
&Yedi mescidler &Cennet-ül Baki &Uhud Sehitleri
351-Mekke’deki ziyaret yerleri nerelerdir?
&Mekke kabristanı
&Hira-Nurdağı
&Sevr mağarası
&Cebel-i Ebi Kubeys
&Peygamberimizin doğduğu ev
&Cin mescidi
352-Aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi doğrudur?
Kâbe (Beytü’l-harâm), Mekke şehri (Harem), Harem (Saygıya lâyık), Hacda sembolik davranışlara (Menâsik), Sembolik davranışların her biri (Nüsük), Kâbe’yi çevreleyen mescid (Mescidü’l–harâm)
&Hepsi doğru
353-İbadetler anlam ve amaç yönüyle, öncelikle bireysel ve kişisel fenomenler oldukları için, kural olarak niyâbet ve vekâlet kabul etmezler. Ancak niyâbete izin verilen bir ibadet vardır o ibadet hangisidir?
&Hacc
354-Haccın farz oluşunun şartları nelerdir?
&Müslüman, akıllı, büluğ, özgür, sağlıklı, imkân, güvenlik, kadının güvenliği, iddet.
355-Haccın müstakil vacipleri 5 tanedir. Bunlar nelerdir?
&Şeytan taşlamak &Saç traşı
&Say &Müzdelife vakfesi
&Veda tavafı
356-Haccın müstakil sünnetleri nelerdir?
&Kudüm tavafı
&Mekke Arafat Mina hutbeleri
&Arafe gecesi Mina’da gecelemek
&Bayram gecesi Müzdelife’de gecelemek
&Bayram günleri Mina’da kalmak
357-İçenin niyetine göre şifa olan, Hz. Hacer ve Hz. İsmail’in susuz kaldıklarında ortaya çıkan, hacıların geri dönerken hediye olarak getirdikleri zemzem suyuna hangi anlamlar verilmiştir?
&Allah (c.c.)’ın Hz. İsmail’i suya kandırması nedeni ile “Sakıyullahı İsmail”, inananlara fayda verdiği için “Saibe”, sıhhat ve berekete sebep olduğu için “Meymune”, yemeğin yerini tuttuğu için “Kafiye”, içenler rahatlık ve afiyet bulduğu için “Afiye” denilmiştir. Doya doya içenlerin cehennem azabından kurtulacakları müjdesinden dolayı ‘’Büşra’’ isimleri verilmiştir.
358-İlk telbiye getirenler hangi varlıklardır?
Meleklerdir(Beytullah’ı ilk tavaf edenler de meleklerdir)
359-Kâbe’yi Muazzama beş defa yapılmıştır. Kimler yapmışlardır?
&1-Melekler &2-Adem(a.s)
&3-İbrahim(a.s) &4-Kureyşliler
&5-Abdullah ibni zubeyr
360-Safa ve Merve arasında ilk sa’yeden kimdir?
&Hazret-i Hacer’dir.
361-Kabr-i saâdete karşı secde kesinlikle haramdır; ibadet kastıyla yapılırsa hükmü ne olur?
&Küfür olur
362-Resûlullah’a hayatta iken nasıl hürmet ve tâzim gerekli ise, vefatından sonra da aynı şekilde gereklidir. Bu sebeple Hz. Peygamber ziyaret edilirken bağırarak selâm verilmez, yanında yüksek sesle dua edilmez, saygısız ve edebe uymayan davranışlarda bulunulmaz. Hücre-i saâdetin duvarına kadar sokulunmaz, duvarlarına el sürülüp öpülmez, etrafı tavaf edilmez, karşısında eğilinmez. Bu tür davranışların hükmü nedir?
&Mekruhtur ve çirkin bid‘atlardır.
363-Ölü adına hac yapılabilir mi?
&Üzerine hac farz olup da, bunu yerine getiremeden ölen kişi, vasiyet etmişse, vasiyetinin yerine getirilmesi gerekir. Vasiyet etmemişse, varisleri isterlerse onun adına hac yapabilirler ki bu borç ödenmeye daha layıktır.