4- HİCRETİN İLK YILLARINDA DİĞER BAZI ÖNEMLİ GELİŞMELER(Medine dönemi)
⇒İstatistiğe önem veren Hz. Peygamber, hicretten sonra Müslümanların bir sayımını yaptırmıştır. Müslümanlıkta bu ilk nüfus sayımının yapıldığı yıl ve sayımın sonucunda elde edilen rakam hakkında çeşitli görüşler ileri sürülmektedir. Ancak hicrî 1. yılda yapıldığı ve sayım sonucunda Müslümanların sayısının 1500 olduğu kabul edilmektedir.
Hz. Âişe ile Evliliği:
⇒Hicretin 1. yılı şevval ayında (Nisan 623) veya 2. yılın şevval ayında (Nisan 624) Hz. Peygamber Hz. Âişe ile evlenmiştir.
Ezan’ın yürürlüğe konması:
⇒Hicretin 1. (622) veya bir rivayete göre 2. (623) yılında ezan yürürlüğe konmuştur. Abdullah b. Zeyd b. Sa’lebe‘ye rüyasında ezan öğretilmiş ve o da ertesi gün Hz. Peygamber’e gelerek durumu anlatmıştı. Hz. Peygamber “Bu sâdık bir rüyadır” diyerek Bilâl-i Habeşî’ye ezan cümlelerini öğretti. Bilal-i Habeşî de Neccâroğullarına ait yüksek bir evin damına çıkarak ilk olarak sabah ezanını okudu. Daha sonra Mescid-i Nebevî’nin arka tarafına ezan okumak için özel bir yer yapıldı.
Cuma Namazı’nın Farz kılınması:
⇒Hicretin birinci yılında Cuma Namazı farz kılınmıştır. Önceleri gerek yolculukta ve gerekse mukîm iken bütün namazlar ikişer rekat kılınıyordu. Hz. Peygamber’in Medine’ye hicretinden bir ay sonra Rebîülâhir ayında, mukîm iken kılınan öğle, ikindi ve yatsı namazları dört rekâta çıkarıldı.
Oruc’un farz kılınışı:
⇒Hicretin ikinci yılı Şaban ayında ramazan orucu farz kılındı. Aynı yılın Ramazan bayramından bir iki gün önce Hz. Peygamber fıtır sadakası ile ilgili hükümleri bir hutbesinde halka açıkladı. Şevval ayının girmesiyle birlikte bayram namazı kıldırdı.
Kurban bayramı namazı’nın kılınması:
⇒Zilhicce ayının onuncu günü de kurban bayramı namazı kılındı.
Zekât’ın farz kılınması:
⇒Hicretin 2. yılında Ramazan ayından sonra ise zekât farz kılındı.