ZEKÂT VERMEDE YANILMA
446-Zekât mükellefi zekâtı, hak edenleri araştırıp bulmadan, gereken titizliği göstermeden zekâtını ehil olmayana verirse yükümlülük durumu ne olur?, Neden?
&Borcundan kurtulmuş olmaz, zekâtını yeniden vermesi gerekir; çünkü zekâta ehil olan kimseyi araştırmada kusur etmiştir.
447-Zekât mükellefi, zekât vereceği kişilerin durumu hakkında gereken araştırmayı yapar, fakat fakir zannederek zekât verdiği kişinin zengin veya gayri müslim olduğu ortaya çıkarsa mükellefin Hanefi mezhebine göre nasıl bir yol izlemesi gerekir?
&Ebû Hanîfe ve İmam Muhammed’e göre onun yeniden zekât vermesi gerekmez.
&Ebû Yûsuf’a göre, zekâtını yeniden vermesi gerekir.
448-Zekât mükellefi, zekât vereceği kişilerin durumu hakkında gereken araştırmayı yapar, fakat fakir zannederek zekât verdiği kişinin zengin veya gayri müslim olduğu ortaya çıkarsa bu konuda Şafii mezhebin görüşü nedir?
&İnsanın borcunu alacaklıya değil de başkasına ödediği zaman nasıl borcu düşmezse aynı şekilde zekât borcu da ehline ödenmediğinde mükellefin borcundan düşmüş olmaz.
449-Zekât mükellefi, zekât vereceği kişilerin durumu hakkında gereken araştırmayı yapar, fakat fakir zannederek zekât verdiği kişinin zengin veya gayri müslim olduğu ortaya çıkarsa bu konuda Maliki mezhebin görüşü nedir?
&Zekât malı tüketilmeyip geri alınması mümkünse geri alır, yoksa bedelini alır. İki durumda da mükellefin yeniden zekât vermesi gerekir.
450-Müslüman zekâtını neden verir-öder?
&Yüce Allah’ın emri olduğu için
&O’na yakın olma, O’na şükretmek için
&Ahiret hayatının nimetlerine kavuşmak için
&Cennette Allah’a yakın olmak için
&Toplumda sosyal adaleti sağlamak için
&Zenginlerle fakirler arasındaki maddî ve hissî uçurumları kapatmak için
&Karşılıklı sevgi ve saygı tesis etmek için