2-BÜRHAN-I İNNÎ
255-Bir gurup fakirin her gün beslendiklerine, barınma, giyecek ve yakacak gibi her türlü ihtiyaçlarının aksatılmadan yerine getirildiğine şahit oluyoruz. Ve “Bu yardımları yapan mutlaka çok merhametli ve şefkatli bir zâttır.” diye hükmediyoruz. Böylece, eserden müessire intikal etmiş oluyoruz. Bu istidlale ne denir?
&Bürhan-ı İnnî
256-Kur’ân-ı Kerim’de her iki istidlâlin de (bürhan-ı limmî ve bürhan-ı innî) misâlleri vardır. Fâtiha Sûresi`nin hemen başında her iki delile de işaret edilmiştir “Hamd, (Eser) âlemlerin Rabbi olan Allah’a (Müessir) mahsustur” Bu istidlale ne denir?
&Eserden Müessire, Neticeden sebeplere, Hadiselerden kanunlara (Bürhan-ı İnnî)
257-İnsanı yaratılması(eser) Allah(müesser). Bu istidlale ne denir?
&Bürhan-ı İnnî
258-Geceden sonra sabahın, kıştan sonra baharın gelmesinden istidlâl edilerek dünyadan sonra ahiretin geleceği ispat edilmiştir. Burada da eserden müessire istidlâl vardır. Yani bu eserleri yapan zât, ahireti de getirebilir. Bu istidlale ne denir?
&Bürhan-ı İnnî
259-İnneli (elbetteli) delîl. Eserden müessire (o eseri yapana), san’attan san’atkâra ve netîceden sebebe götüren delîl. Kelâm (akâid) ilminde daha çok bu delîl kullanılır. Bu hangi delildir?
&Bürhan-ı İnnî