YAŞAMAYAN SÜNNİ HUKUK EKOLLERİ
644-Yaşamayan Sünni hukuk ekollerinden kimlerdir?
&Evzai, Servi, Leys, Zahiri ve Taberi
ZAHİRİYYE MEZHEBİ
645-Bugün kitlesel anlamda varlığını sürdürmeyen fakat fıkıh meselelerinde tesiri olmuş, tarihî açıdan önemli olan fıkıh mezhebi hangisidir?
&Zahiriyye
646-Sünnî gelenek içerisindeki beşinci fıkıh mezhebi olarak anılan, fıkıhta aklî metodların çoğunluğunu reddeden ve nassların (ayet ve hadislerin) görünen anlamlarını (zahirî anlamlarını) temel alan mezhep hangisidir?
&Zahiriyye
647-Zahiriyye mezhebinin kurucusu kimdir?
&Davûd el-Isbehânî
648-Zahiriyye mezhebinin gelişiminde büyük rol oynamış ve özellikle Endülüs’te yayılmasına sebep olan alim kimdir?
&İbn-u Hazm
649-Günümüzde yaşamayan Sünni mezheplerden olan Evzai’nin günümüzdeki durumu nasıldır?
&Ebu Amr Abdurrahman b. Amr el-Evzai’ye nisper edilmektedir. Hadis taraftarıdır. Zamanla yerini şafii ve Maliki mezheplerine bırakmıştır.
650-Zahiri Mezhebinin yazarı ve eseri hangisidir?
&İbn Hazm (h.456) : El-Muhallâ
651-Günümüzde yaşamayan Sünni mezheplerden olan Sevri’nin günümüzdeki durumu nasıldır?
&Abu Abdullah Süfyan b.Said es-Sevri kurucusudur. Kufe olup hadis taraftarıdır. Reye karşı olduğu için Ebu Hanife ile arasının pek de iyi olmadığı ileri sürülmektedir.
652-Günümüzde yaşamayan Sünni mezheplerden olan Leys’in günümüzdeki durumu nasıldır?
&Ebu Leys b.Sa’d kurucusudur. Medine’de kendini yetiştirdikten sonra Mısır’a gidip oranın hukukçusu olmuştur. Şafii ve Maliki mezhepleri karşısında tutunamamıştır.
653-Günümüzde yaşamayan Sünni mezheplerden olan Taberi’nin günümüzdeki durumu nasıldır?
&Ünlü tefsirci ve tarihçi İbn Cerir et-Taberani’ye nispet edilmektedir. İhtilafü’l-Fukaha adlı eseri günümüze ulaşmıştır.
654-Günümüzde yaşamayan Sünni mezheplerden olan Zahiri’nin günümüzdeki durumu nasıldır?
&Ebu Süleyman Davud b.Ali ez-Zahiri kurucusudur. Önceleri Şafii mezhebine mensup olan Zahiri daha sonra kendi fıkıh anlayışını geliştirmiştir. Zahiri ekolünün en önemli savunucusu, ikinci imamı, ünlü Endülüslü bilgin ıbn Hazm’dır. ‘’El İhkam ve en-Nübez’’ adlı eseri vardır.
655-Günümüzde müntesibi kalmamış olmasına rağmen re’y ve ictihad hareketine karşı sürdürdüğü sert eleştirileriyle, farklı bakış açılarıyla ve görüşleriyle fıkıh kültürüne ayrı bir zenginlik kazandıran, Bu ekol hicrî IV. asırdan itibaren bir süre etkili olmuş ise de daha sonra, kısmen yakın bir anlayışa sahip olan Şâfiî mezhebi içinde erimiştir. Bahse konu olan ekol ve kurucularının isimleri nelerdir?
&Zâhiriye- imamı Dâvûd ez-Zâhirî ve İbn Hazm
656-Mensubu kalmayan fıkıhi mezhep imamlarından Davud ez-Zahiri’ye zahiri denmesinin nedeni nedir?
&Sırf Kur’an ve Sünnetin zahiriyle amel edilmesini benimsediği için
657-Ca‘ferî fıkhında Sünnî kesimdeki ehl-i hadîs ehl-i re’y ayırımına kısmen andırır tarzda iki temel eğilim görülür bunlardan bazı temsilcileri hüküm çıkarmada hadisleri esas alır ve Kur’an’ın da ancak bu hadislerle anlaşılabileceğini söylerler. Hangi guruptan bahsedilmiştir?
&Ahbârîler
658-Ca‘ferî fıkhında Sünnî kesimdeki ehl-i hadîs ehl-i re’y ayırımına kısmen andırır tarzda iki temel eğilim görülür. Bunlardan bazı temsilcileri hüküm çıkarmada kitap, sünnet, icmâ ve akıl şeklinde dört delilden söz ederler. Hangi guruptan bahsedilmiştir?
&Usûlîler
659-Zeydi Mezhebinin yazarları ve eserleri hangisidir?
&San’ânî (1182/1768) :(Sübülü’s-Selâm)
&Şevkânî (1250/1832):(Seylü’l-Cerrar)