NAMAZLARIN KAZASI
328-Başlandıktan sonra her nasılsa tamamlanmadan yarıda kesilen veya bozulan herhangi bir nâfile namazın kazâsı yani tekrar iadesinin hükmü nedir?
&Vacip
329-Vaktinde kılınamamış namazı ifade için “kaçmış” anlamındaki fâite kelimesi kullanılır. Bir müslümanın namazı kasten terketmeyeceğini, vakti içinde eda edeceğini, ancak uyuma ve unutma gibi elde olmayan nedenlerle namaz “kaçmış” ise bu durum ne olarak ifade edilir?
&Kaza
330-Meşrû bir mazeret sebebiyle (uyku, savaş, amaliyat, unutma, hayız, nifas, bayılma, koma hali, yeni müslüman olan kişi vb.) namazın kazâya kalması veya bırakılması günah olmaz. Nitekim Hz. Peygamber hangi Savaşta dört(4) vakit namazını tehir etmiştir?
&Hendek
331-Seferde iken dört rek‘atlı bir namazı kaçıran kimse bunu ister seferde isterse aslî vatanına döndükten sonra kazâ etsin, iki rek‘at olarak kılar. Aynı mantığın gereği olarak, normal zamanda kazâya kalmış olan dört rek‘atlı bir namazı sefer esnasında kazâ edecek olan kişi de sefer haline bakılmaksızın bu namazı dört rek‘at olarak kaza edecektir. Bu görüş hangi Mezhebe aittir?
&Hanefi
332-Seferî olan kimse kazâya kalmış dört rek‘atlı namazı iki rek‘at olarak kazâ eder. Seferde kazâya kalan namazda, ikamet halinde kazâ edilince dört rek‘at olarak kılınır. Bu görüş hangi Mezheplere aittir?
&Şafii &Hambeli
333-Kazâ namazı ile vakit namazı arasında sıraya kimlerin uyması gerekir?
&Tertip sahibi olanların
334-Hayatı boyunca=O güne kadar (kaç vakide kadar) namazını kazaya bırakan Müslüman tertip sahibi sayılır?
&1, 2, 3, 4, 5
335-Kazâya kalan namazların sayısının vitir dışında kaç vakit ve daha fazla olması durumunda tertip sahibi olmaktan düşer-çıkar?
&6, 7, 8 …. Vb. namaz kazası olan tertip sahibi olmaktan çıkar.