KURBANIN DİNİ HÜKMÜ
6-Kişi kurban kesmekle Allah’ın emrine boyun eğmiş olduğunu ve kulluk bilincini koruduğunu canlı bir biçimde ortaya koymuş olur. Kurban gerek fert gerekse toplum açısından çeşitli yararlar taşıyan bir ibadettir. O halde Kurban nasıl bir ibadettir?
&Mâli
7-Müslüman olmak, Akıllı ve bulûğa ermiş olmak, Mukim olmak, yani yolcu olmamak, Belirli bir malî güce sahip bulunmak gibi aranan şartları taşıyan kimselerin kurban kesmeleri Hanefî mezhebinde ağırlıklı görüşe göre ve bazı müctehid imamlarına göre hükmü nedir?
&Vacip
8-Müslüman olmak, Akıllı ve bulûğa ermiş olmak, Mukim olmak, yani yolcu olmamak, Belirli bir malî güce sahip bulunmak gibi aranan şartları taşıyan kimselerin kurban kesmeleri fakihlerin çoğunluğuna göre hükmü nedir?
&Müekket sünnet
9-Kurbanın dinî dayanağı nedir?
&Kurbanın meşru bir ibadet olduğuna dair Kur’an-ı Kerim’de deliller bulunmaktadır. Saffat Suresinde (37/107); Hz. İbrahim’in oğlu Hz. İsmail’in yerine bir kurbanın, Allah tarafından kendilerine fidye (kurban) olarak verildiği açıkça bildirilmektedir. Ayrıca Kur’an’da kurban ibadeti ile ilgili başka ayetler mevcuttur. Hz. Peygamber(a.s.) de, kurbanı bir ibadet olarak kabul etmiş ve bizzat kendisi de kurban kesmiştir. Hz. Peygamber’in(a.s.), yedi deveyi kurban olarak kestiği, Medine’de ise boynuzlu ve alacalı iki koyun kurban ettiği rivayet edilmektedir. Ayrıca Hz. Peygamber(a.s.), Kurban Bayramında, Allah katında en sevimli ibadetin kurban kesmek olduğunu, kurbanın kesilir kesilmez Allah katında makbul olacağını ve kurban edilen hayvanın boynuzu, tırnağı da dahil olmak üzere her şeyinin kişinin hayır hanesine yazılacağını ifade etmiş; bu ibadetin Allah rızası için yapılmasını tavsiye etmiştir.