&Hemze harf-i medden önce gelirse, yani iki hemze yan yana gelip, ikinci hemze harf-i medde çevrilirse medd-i bedel(meddi ibdal) olur. Başka bir ifade ile kelimenin başında iki hemze olursa ikinci hemze med yapılarak okunur, buna medd-i ibdal denir. Bu bir elif miktarı uzatılır. Verş, Tul tavassut ve kasr ile ve üç elif miktarı uzatarak okumuştur.
Medd-i Bedel: ( آمن ) ( أوتوا ) ( إيمانا ) Gibi kelimelerdeki hemze-i memdude (med olunan hemze)’nin medlerine denir. Bu tür kelimelerde med, sakin hemzeden bedel olduğu için, bu isim verilmiştir.
Medd-i Bedel: Kelime de iki hemze olunca, ikinci hemzeden bedel birincinin harekesi cinsinden med yapmaktır.
Bazı kelimelerde med harfi görünmediği, yani yazıda bulunmadığı halde, okunuşta bulunur ki, o zaman harf-i med takdîrî (mukadder) olur ve med harfi varmış gibi kabul edilerek harf uzatılır. أَأْمَنَ-آمَنَ, أَأْمَنَ-يُؤْمِنُ-إِأْمَانًا>إِيمَانًا ,أَتَى-يأْتى-أُأْتِى-أُوتِى Bu gibi kelimelerdeki hemzelerin uzatılmasıyla yapılan medde medd-i bedel denir. Bunların asıllarının iki hemzeli olması, sakin olan ikinci hemzenin, makablinin harekesi cinsinden harf-i medde tebdil edilmesi (dönüştürülmesi) sebebiyle veya med, sakin hemzeden bedel olduğu için buna medd-i bedel denilmiştir.