7-ALEVİLİK TARİKATI
393-Ali bin Ebu Talib’in taraftarı anlamına gelen, Ansiklopedilerde ve bilimsel kaynaklarda Şiiliğin Türkiye’deki mezhebi olarak tanımlanan, Türkiye’de sünnîlik’ten sonra en yaygın ikinci mezhep olan ve batılı kaynaklarda “Türk veya Osmanlı Şiiliği” olarak adlandırılan mezhep-tarikat hangisidir?
&Alevîlik
394-Hacı Bektaş’ın yolunu takip eden Bektaşi-Aleviler için hangi tabir kullanılır?
&Yol Evladı
395-Çıkış noktası İsnaaşeriyye Şiiliği olan, uygulamada ve anlayışta oldukça büyük farklılıklar içeren, Türk kültür ve geleneklerinden, antik Türk inançlarından (kamcılıktan), Sufî gelenekleri ve tasavvuf akımlarından büyük ölçüde etkilenen tarikat hangisidir?
&Alevîlik
396-Hacı Bektaş’ın etnik olarak gelenekten olanlara Bektaşi-Aleviler için hangi tabir kullanılır?
&Bel Evladı
397-Cemevi, Mürşit, Dede, Pir, Ayin-i cem, 12 mum söndürme, Nefesler söyleme ve Semah yapma hangi kültürde vardır?
&Alevilik
398-Muharrem ayının 10’unda Aleviler neden o gün oruç tutarlar?
&Üçüncü imam Hüseyin’in Kerbela’da öldürüldüğü için
399-Kötü bir sonla karşılaşan imamlar Hz. Hüseyin’e ve Hz. Hasan’a atfen hangi sembolu kullanırlar?
&12 mum söndürme
400-Kerbela gibi şeyleri konu edinen, nefesler söylenen, semah yapılan, Ramazan ayında oruç tutmayan, Muharrem ayının 10’unda oruç tutarak gününü geçiren, hac ibadetini uygulamayan tarikat hangisidir?
&Alevilik
401-Bazı tahminlere göre Alevi nüfusu Türkiye’de ne kadardır?
&5 ile 15 milyon civarında değişik rivayetler vardır. (Birçok Alevi yazara veya AB raporuna göre Türkiye’de 15-20 milyon veya üzeri Alevi bulunmaktadır.)
402-“Eline, diline, beline sahip ol” anlayışı hangi kültüre mal edilmiştri?
&Alevilik
403-Bugün Türkiye’de Aleviler hangi gruplara ayrılmaktadırler?
&Çepniler, Tahtacılar, Kızılbaşlar, Sıraçlar, Abdallar, Nalcılar, Gülşeniler, Elç, Tat, Amuca, Arapkirli, Talibi ve Bektaşi
8-GÂLİYYE
404-Bu kolun mensupları Hz. Ali ve evladını, tanrılık derecesine çıkaracak kadar ileri gittiklerinden bu ismi almışlardır. Bunlar kadar inançları arasına hurafe karışmış, gülünç iddia ve itikatlar girmiş bir fırka yoktur. Birçok kısımlara da ayrılmışlardır. Yemen’deki Şiiler Zeydî, İran’lılar İmâmiye, Hindistan ve Suriye’nin bazı mıntıkalarında bulunan İsmailiye ve Bâtıniye ise Gulât-i Şia’dandır. Bu tanım itikadi mezheplerden hangisine aittir?
&Gâliyye