MEZHEBE BAĞLILIK VE TELFİK
202-Bir mezhebe bağlanmanın gerekli olup olmadığı ve birden fazla mezhepten yararlanmanın sakıncalı olup olmadığı sorusuna sağlıklı bir cevap bulabilmenin yolu nedir?
&Keyfilik &Zaruret
203-İslâm dünyasındaki ilk kanunlaştırma girişiminin İslam’ın ilk yıllarında olumlu neticelenememesinin nedeni nedir?
&Sünnetin henüz tedvîn edilmemiş olması
204-Belirli bir meselede birden fazla ictihadî görüşü bir arada (veya bir arada sayılabilecek şekilde, yani birincisinin tesiri kalkmadan diğeriyle) amel edip ortaya bu müctehidlerden hiçbirinin kabul etmeyeceği mürekkep bir durumun ortaya çıkmasına ne denir?
&Taklitte telfik
205-Ehliyetine kani olduğu âlimlere sormak, öğrenmek ve buna göre davranmanın hükmü nedir?
&Vacip
206-Bir meselede önceki müctehidlerin söylemediği ve onların görüşlerinin ortak noktasını ihlâl eden yeni bir görüş ortaya atmak anlamında kullanılan ifadeye ne denir?
&İctihadda telfik
207-Daima kolay hükümleri alarak dinî hayatın keyfîliğe dönüştürülmemesidir. Telfike ihtiyaç duyulması, “Kanuna karşı hile” amacına alet edilmemesi, Helâl haram meselelerinde ihtiyata riayet edilmesi, Dünya ve âhiret saadetini için uygulanacak, Dinî hayatın tanzimi için uygulanacak. Bu ifade ne ile ilgilidir?
&Telfik
208-Nesh olayı en çok hangi alanda gözükmüştür?
&Muamelat alanında
209-Dini hükümlerin nesh edilmesi ne demektir?
&Dini hükümlerin, daha sonra eş değerdeki dini bir hükümle veya daha kuvvetli dini bir nalsa hükmünün kaldırılmasına denir. Ör. Kabir ziyareti, kıblenin değişmesi gibi
210-Hangi dönemde fıkıh olgunluğa ermiş, büyük fakihler yetişmiş, fıkhi mezhepler oluşmaya başlamış, fıkıh ve fıkıh usulü ilimleri tedvin edilmiş, ilim olarak fıkıh bağımsız bir ilim haline gelmiş, fıkıhta gösterilen faaliyetlerin verimliliği nedeniyle bu devre, İslam fıkhının altın devri de denmiştir?
&Müctehit imamlar(Tebeu’t Tabiin) dönemi
211-Fıkhi çalışmaların yoğunluğu bakımından Müslümanların Mekke ve Medine devirleri nasıldı?
&Mekke döneminde fıkıhi çalışmalar yok denecek kadar azdı. Çünkü inen ayetler genel olarak inançla ve ahlakla ilgili ayetlerdi. Medine de ise, inen ayetler Müslümanların ibadet ve muamelatlarıyla ilgili idi. Bu sebeplerle fıkıh Medine de gelişmiş ve temelleri oluşmuştur.
212-Başıyla ima yapamayıp, kaş ve gözüyle yapabilen hasta ne yapmalıdır?
&Namazı kazaya bırakır. Daha sonra kaza eder. Göz, kaş ve kalple ima yapılmaz.