FIKIH EKOLLERİ
196-Sahâbîlerin, o günkü İslâm coğrafyasının değişik yerleşim merkezlerine dağılarak başlattığı tebliğ, eğitim ve öğretim faaliyeti daha sonraki nesillerde meyvesini vermeye başladı, üstat ve muhit farklığının yanı sıra önceki nesilden intikal eden sünnet malzemesi ve re’y ictihadı karşısında tavır farklılığı ve gruplaşma sonucunda oluşan ekoller nelerdir?
&Hadis ekolü (ehl-i hadîs) &Re’y ekolü (ehl-i re’y)
197-Hicazlılar Medine halkının örfüne Hz. Peygamber’in yaşayan sünneti diyerek ayrı bir değer verdiler. Ellerinde bulunan zengin hadis malzemesiyle yetinmeye çalıştılar. Emevîler’in sonu ile Abbâsîler devrinin başlarında Hicaz (Medine) merkezli olarak oluşan fıkıh ekolü hangisidir?
&Ehl-i hadîs = Ehl-i eser
198-Bölgede hâkim olan fikrî ve siyasî kargaşanın, sosyal şartların Hicaz’a nisbetle hayli farklı oluşunun tabii sonucu olarak, karşılaştıkları yeni meselelerin dinî hükmünü ictihad ederek belirleme ve inisiyatifi kaçırmama, rivayet edilen hadisleri de titizlikle inceleyerek daha ihtiyatlı karşılama yolunu seçtiler. Irak merkezli olarak oluşan fıkıh ekolü hangisidir?
&Ehli re’y
199-Tâbiîn ve tebeu’t-tâbiîn dönemlerinde başta Hicaz ve Irak olmak üzere çeşitli bölgelerde ve merkezlerde devam eden re’y, fetva ve tedrîs faaliyetinin hicrî II. yüzyılın ortalarından itibaren daha sistemli ve doktriner hale geldiği, önce Kûfe’de Ebû Hanîfe ve öğrencileri hangi rey fıkhını zenginleştirerek ekolleştirmişlerdir?
&Ehl-i re’y
200-Bu ilim halkalarında doktriner bir fıkıh eğitim ve tartışma ortamının kurulduğu ve bunu verimli tedvîn faaliyetinin izlediği görülür. Medine’de İmam Mâlik’in ve öğrencilerinin hangi rey fıkhını zenginleştirerek ekolleştirmişlerdir?
&Ehl-i hadîs
201-Hz. Peygamber’in bu dini insanlığa tebliği milâdî 610-632 yılları arasına rastlayan yirmi üç yıla yakın bir zaman dilimine yayılmasının sebebi nedir?
&Oluşan olaylara göre inmesi