ARAFAT VAKFESİ
93-Mekke’nin yaklaşık 25 km. güneydoğusunda Harem sınırları dışında bir bölgedir. Bir yerde bir süre durmak veya beklemek anlamına gelir. Bahsedilen bölgenin adı nedir?
&Arafat
94-Vaktinde yapılamayan menâsikler daha sonra kazâ edilerek veya fidye ödenerek telâfi edilebilir. Ancak bir menasik var ki o rükun süre içinde yerine getirilmediği zaman o sene hacca yetişememiş olurlar. Bu rükun hangisidir?
&Arafat vakfesi
95-Arafata Arefe günü güneş battıktan sonra çıkan kimse vakfesini yapmış olur mu, ceza gerekir mi?
&Yapmış olur, ceza gerekmez.
96-Arafat vakfesinin rüknü nedir?
&Kısa bir sürede olsa Arafatta bulunmaktır
97-Vakfenin geçerli (sahih) olabilmesinin iki şartı vardır. Bu şartlar nelerdir?
&Vakfeyi özel (belirli) yer ve zamanda yapmak
&Hac için ihramlı olmak
98-Vakfenin yeri, Arafat bölgesidir. Bu bölgede bir vadi vardır. Ancak Arafat bölgesinden değildir. Yani bu vadide vakfe yapılmaz. Arafat bölgesinin Mekke tarafındaki sınırı bu bölgeyle ayrılır. Bu bölge yani vadi hangisidir?
&Urene vadisi
99-Arafat bögesinde bir mescid vardır. Kıble (kuzeybatı) tarafından bir kısmı da vakfe yerinin dışında kalmaktadır. Yani bu caminin bir kısmında vakfe yapılıyor, bir kısmında yapılmıyor. Bu mescidin adı nedir?
&Nemire Mescidi
100-Arafat vakfesinin vakti ne zamandır?
&Arefe günü zeval vaktinden yani güneşin tepe meridyeni üzerine geliş vaktinden bayramın ilk günü “fecr-i sâdık” denilen tan yerinin ağarmaya başladığı zamana kadar geçen süredir. Bu vakfe zamanı zilhiccenin 9. günüdür.
101-Hangi mezhebe göre, arefe günü gündüz Arafat’ta bulunanların, mazeretsiz olarak güneş batmadan önce Arafat’tan ayrılmamaları vâciptir?
&Hanefi