1-ZEKÂTA TABİ MALLARDAN ‘’ALTIN VE GÜMÜŞ’’
130-Hz. Peygamber ve onu takip eden Hulefâ-yi Râşidîn ve Emevîler devirlerinde piyasada tedavülde olan paralar dirhem ve dinardır. Dirhem ve dinar olarak kast edilen hangi paralardı?
&Dirhem (gümüş) ve dinar (altın)
131-Altın-gümüş paradan zekât yükümlülüğü konusu kaç gruba ayrılır?
&Mübâdele aracı olması bakımından nakit veya külçe altın ve gümüş
&Altın ve gümüşten yapılan ziynet eşyası
&Günümüzdeki paralar
132-Hz. Peygamber tarafından gümüşün zekât nisabı 5 Ukiye olarak ve nisbeti (oranı) de 1/40 (% 2.5) olarak tayin edilmiştir. Yani 5 ukiyeden aşağı olan gümüşten zekât verilmez. Altı çizili kelime ne olarak ifade edilir?
&5 Ukiye=200 dirhem
133-Mezhep imamları gümüşün zekât nisabının 200 dirhem, altının nisabının 20 miskal, her ikisinin de zekât nispetlerinin 1/40 (% 2.5) olduğunda görüş birliğine varmışlardır. İfadesi doğru mudur?
&Evet
134-Dinar ve dirhem hakkında hassas çevirme ve dönüştürme hesaplarının sonucunda, 200 dirhem gümüş ve 20 miskal altın için, Din İşleri Yüksek Kurulunun kararı nasıldır?
&Nisabın esas alınmasında 20 miskal altının 80.18 gr, 200 dirhem gümüşün ise 561.2 gram
135-Altın ve gümüş de nisab fazlası kısım için de zekât oranı, fakihlerin ağırlıklı görüşüne göre, aynıdır. Altın ve gümüş nisabdan az ise nisabı tamamlamak için biri diğerine ilâve edilir mi?
&Hanefîler’e göre ilâve edilmelidir.
&Şâfiîler ve Hanbelîler ise aksi görüştedir.
136-Her 7 dinar kaç dirheme eşittir?
&10 dirhem
137-Altın ve gümüşten yapılan kadın ziynet eşyasının zekâta tâbi olup olmayacağı hangi devirden itibaren tartışma konusu olmuştur?
&Sahâbe devrinden
138-Altın ve gümüşten yapılmış bilezik, kolye, gerdanlık gibi kadın süs eşyası nisaba ulaşır ve üzerinden bir sene geçerse, o günkü altın fiyatları ile değeri bulunur ve 1/40 zekâtı verilir. Hangi mezhebe göre altın ve gümüşten yapılmış süs eşyaları zekâta tâbidir?
&Hanefî mezhebine
139-‘’Mubah olan kadın süs eşyası zekâta tâbi değildir.’’ Bu görüş hangi mezheplere aittir?
&İmam Şâfiî, İmam Mâlik ve Ahmed b. Hanbel’e
140-Hangi mezhebe göre kadın süs eşyalarında israfa kaçarsa, meselâ 200 miskal ağırlığında ziynet eşyası bulundurursa bunların zekâtını vermesi gerekir?
&Şâfiî
141-Fakihler, kadınların süs eşyalarının zekâta tâbi olması hususunda görüş birliğine vardıkları konular nelerdir?
&Altın ve gümüş dışında, hangi maddeden olursa olsun bütün süs eşyaları zekâta tâbi değildir.
&Erkekler tarafından kullanılan veya dince kullanılması haram sayılan altın-gümüş mâmulü bütün süs eşyası zekâta tâbidir.
142-Tarihin ilk devirlerinde günümüze kadar alışverişin sürüveni nasıl gerçekleşti?
&Trampa usulüyle, mal malla değiştirilerek yapılıyordu. Daha sonra altın ve gümüş madeni yaygınlık kazandı. Daha sonra madenî paralar, banknot ve kâğıt paralar yer aldı.
143-80.18 gram altın veya 561.2 gram gümüş karşılığı kağıt parası(banknot) olanların bu paranın 1/40’ını (% 2.5) zekât olarak vermeleri gerektiğini söylemeye başlayan fakihler hangi dönem fakihleridir?
&Para türünün (banknot) kullanıldığı devirde yaşayan fakihler