MEDD-İ MUNFASIL
80-Medd-i Munfasıl nasıl olur?
&Harf-i med’den sonra AYRI AYRI kelimede sebeb-i med’den “Uzun hemze” bulunursa, Medd-i Munfasıl olur. Medd-i Munfasıl da dört elif miktarı kadar uzatılır.
81-Meddi munfasılın meddinin yani 2, 3 ve 4 elif miktarı çekmenin hükmü nedir?
&Caizdir
82-Meddi Munfasıl’ın başka isimleri var mıdır?
&El-Meddu’l Fasl(El-Meddu’l Besd)
&El-Meddu’z-Zaid
&El Meddu’l-İ’tibar
&El Meddu’l-Caiz
83-Kur’an-ı Kerim’de ne kadar. (هَؤُلاَء) varsa, Hadr kıraaatında bunların he’sı bir elif, le’sı iki elif miktarı medd edilir, neden?
&Görünüşte her ne kadar ikisi de medd-i muttasıl ise de, aslında (هَا) sı medd-i muttasıl değildir. Çünkü (هَا) ayrı (اُولاَءِ) ayrı bir kelimedir. Dolayısıyla bu kısım medd-i munfasıl olur. Nedense bu kelime (هٰؤُلَاءِ) şeklinde yazılmıştır.
85-Medd-i Munfasıl’ı kıraat imamları kaçar elif miktarı çekmişlerdir?
&Kisai, İbn-i Amır ve Halef :3 elif
&İmam-ı Asım ve İmam-ı Hafs :4 elif
&Hamza ve Verş :5 elif
86-Kıraat imamlarının ekserisine göre hadır usulü ile okuyuşta Meddi Munfasıl kaç elif miktarı uzatılır?
&1 elif miktarı uzatılır.
87-Fer’i medlerin hangisinde kıraat imamları arasında 4 elif miktarı kadar çekme hususunda “ittifak” sağlanamamıştır?
&Meddi Munfasıl ,
88-Medd-i munfasıldaki med harfi bazen takdîrî olur ve yazıda gözükmez. Bu durum genellikle takdîrî bir “و” veya takdîrî bir “ي” ile uzatılan zamirde veya ism-i işârette ortaya çıkar. Bu duruma ne denir?
&Sıla-i Kübra. He’den önceki harf harekeli ise uzatılarak okunur. Ne kadar uzatılacağını ise He’den sonra gelen harf belirler. Şöyle ki: Uzatılan He ’den sonraHemzegelirse, meddi munfasıl gibi olur fakat Tecvid terimi olarak adına “Sıletü’l-Kübrâ” denir ve 4 hareke miktarı uzatılır.
Uzatılan He ’den sonra Hemze’nin dışında herhangi bir harf gelirse 2 hareke miktarı uzatılır ve az bir uzatma yapıldığından adına, “küçük Sıle” manasına gelen “Sıletü’s-Sugrâ” denir.
Başka bir deyişler; MEDD-İ MUNFASIL
MEDD-İ MUNFASIL (المدالمنفصل
Medd-i Munfasıl olan bazı yerlerde harf-i med mukadder olur. Yani yazıda görülmez. Fakat takdir edilir, var sayılır.
MEDD-İ MUNFASIL’IN HÜKMÜ
Kasr ile (yani Aslî med ile) okuyanlar: İbn Kesîr, Ebu Amr, Ebu Cafer, Ya’kûb.
Aslî med üzerine bir elif ziyade ile okuyanlar: Dûrî, Kâlûn.
Aslî Med üzerine iki elif ziyade ile okuyanlar: İbn Âmir, Kisâî, Halefu’l-’Âşir.
Aslî Med üzerine üç elif ziyade ile okuyanlar: İmam Âsım
Aslî Med üzerine dört elif ziyade ile okuyanlar: İmam Hamze, Verş.