AHİLİK TEŞKİLATI
129-Fütüvvet ehli Anadolu’da birçok şehirde örgütlendi. 1071’de Anadolu fethedildikten sonra Irak’tan, Suriye’den, daha fazla da Horasan’dan gelen gazi dervişler, alperenler ve Horasan erleri İslâmiyet’in Anadolu’da ve Balkanlar’da yayılmasında etkili oldular. Ahî Evran diye bilinen Şeyh Nasîrüddin ahîlik teşkilâtını hangi şehirde kurdu?
&Kırşehir
130-Türkçede Ahi kelimesinin anlamı nedir?
&Cömert, eli açık, yiğit
131-Ahiliğin kurucusu olarak kabul edilen kişi kimdir?
&Ahi Evran
132-Ahilik hakkında bilgi edinmemizi sağlayan ilk kaynak XVI.yy larda Anadolu’yu dolaşmış olan kişi kimdir?
&Kuzey Afrikalı seyyah İbn Batuta
133-İbn Batuta’nın Seyehatname’sinde Anadolu’daki ahilerden ilk söz ettiği şehir hangisidir?
&Antalya
134-Ahilerin günlük hayat ve yaşamlarını şekillendiren görüş ve düşüncelerini ihtiva eden eserlere ne denir?
&Fütüvvetname
135-Ahiliğin ilkeleri nelerdir?
&Fütüvvet ve Mürüvvet
136-Ahi mensuplarının bir araya geldiği ve yabancılarında misafir edildiği yerlere ne denir?
&Tekke ve Zaviye
137-Ahi zaviyelerinde eğitim öğretim gören gençlere ne denir?
&Fitya
138-Anadolu Türk topluluğunda esnaf teşkilatı olarak nitelendirilir. Lonca teşkilatlarının bir çatı altında toplanmasıyla oluşmuş esnaf ve zanatkar teşkilatının adı nedir?
&Ahilik teşkilatı
139-Anadolu’da sosyo ekonomik ve sosyo kültürel dengenin sağlanması için gelişip, örgütlenmiş bir kurumdur. Bu kurumun Sosyal hayatta etkisi XIII. yy dan itibaren etkili olmaya başlamıştır. Bu kurum hangisidir?
&Ahilik Teşkilatı
140-Ahilikte sağlıksız mal üreten ve bunun için malları toplatılan esnafa ne adı verilirdi?
&Yolsuz